Gristestet

Äntligen lägger sig isarna över våra sjöar och vi kan börja förbereda oss för vinterns höjdpunkt nr:1, nämligen ismetet.
Men för ett lyckat ismete behövs betesfisk, vanligtvis mört och för att fånga denna behövs nån form av mörtstuga eller mjärde.
Det behövs också något lockande som lurar in mörtarna i fällan t.ex. bröd eller mörtgröt.
Själv föredrar jag gröt.
Jag kokar upp havregryn och vatten tills denna blir lagomt kletig. Sedan tillsätter jag lite av varje för att gröten ska dofta riktigt oemotståndligt för mörtarna. Linfrö, anis, vaniljsocker och sirap brukar fungera.
Sen kommer vi till det viktigaste: Gristestet.                                                                                                                                                      För att du verkligen ska veta att din gröt är helt perfekt behöver du nämligen en gris….

När det börjar fradgas i mungiporna på grisen då dofterna från din gröt sprids i köket vet du att du är på rätt väg.
När grisen försöker hoppa upp på köksbänken eller försöker klättra uppför dina ben, trots att en gris är allt annat än smidig, är du nära.
Men här gäller det att tänka sig för lite i just valet av gris.
En 100-kilos galt kan faktiskt välta omkull dig eller på annat sätt skada dig.
Den modige väljer ett vildsvin.
Själv föredrar jag en minigris….
När sedan grisen skriker högljutt, fradgan sprutar och den springer i cirklar på köksgolvet, är gröten klar.

Självklart måste grisen få bli belönad för sin hjälp i kokbestyren och får ett smakprov. Här kan man passa på att studera hur grisen äter din gröt.
Om den kastar i sig maten, grymtar och riktigt slafsar, är det bra.

Om den som avslutning även vänder skålen upp och ner för att verkligen kolla så att inget är kvar, kan du vara riktigt nöjd. Gröten får då fullt godkänt.
Sen om mörtarna har samma uppfattning, återstår att se!
Tjipp //Micke Svensson

Kategori: Blogg

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN