Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

5 tips för vårabborre av Jörgen Larsson

5 tips för vårabborre

Jörgen med en grann abborre.

Även om vi kämpar mot en lång och seg vinter tycker jag mig ana ett svagt ljus långt borta i tunneln. Vi går stadigt mot ljusare tider och förhoppningsvis dröjer det inte alltför länge innan våren anländer med besked och vi kan fiska trinda, vackra abborrar i öppet vatten. I väntan på varmare tider bjuder jag på några tips inför vårens härliga abborrfiske. Mycket nöje!

1. Lokalisera fisken
Vårabborren är ofta lite trög och köldstel. I regel hittar man fisken i anslutning till potentiella lekplatser som gräs- och vassbälten, stengrynnor, risvasar eller på branterna i närheten av dessa platser. I rinnande vatten söker man lämpligast abborren i lugna, djupa partier, bakvatten och vid strömkanter där den kan undkomma starkare ström.

2. Variera beten & metoder
Vårfiske innebär ofta svårflörtade abborrar som kräver att du jobbar med såväl beten som metoder. Införskaffa 3-4 jiggmodeller med varierande form och rörelsemönster. Prova dig fram med skilda metoder och beten i varierande färger till du får respons. Ibland kan små detaljer göra stor skillnad. Carolina, dropshot och vanligt jiggfiske fungerar fint så länge man anpassar fart och presentation efter rådande situation.

3. Lätt & långsamt
Kallt vatten och abborrar som närmar sig lek brukar betyda att du måste dra ner på tempot. Det finns visserligen inga regler utan undantag, men sträva efter att använda så lätta jigghuvud eller sänken som möjligt och presentera dina jiggar i långsamt tempo med långa pauser.

4. Notera huggperioderna
Abborrens aktivitetsperioder kan vara markanta och vissa dagar är den bara huggvillig under korta stunder. Morgon- och kvällstimmarna är ofta bäst, men när fisket är riktigt bra kan huggperioder även infalla mitt på dagen. Under perioder med svårt och trögt fiske kan det även vara givande att prova mörkerfiske.

5. Satsa på kvalitet!
Gå inte i fällan att handla billiga, stela jiggar som kräver hög fart för att överhuvudtaget röra på sig. En bra jigg ska simma även i låg fart och framförallt när den tacklad på en lätt jiggskalle långsamt sjunker mot botten i ett spinnstopp. Köp kvalitetsjiggar som verkligen simmar och rör sig som de ska och jag garanterar att du får betydligt mer fisk i längden!

Kategori: Abborre , Nyheter
Etikett: ,

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!