Kalle vs. Calle, att tävla med fiskekamraten.

Jag och Calle skakar hand vid båten, premisserna är satta, må bäste man vinna.

Jag (Kalle Rosensköld) började fiska som 5-6 åring och redan i den åldern var det tydligt, lillbrorsan och jag tävlade alltid mot varandra. Vi hade inget uttalat första pris, möjligen hittade farsan på något symboliskt pris åt vinnaren men oftast var det bara äran, titeln och kommentarerna kring matbordet på kvällen som var belöningen. Man ville vinna över brorsan, slog man dessutom farsan så var man kung, det var alltid målet. Ungefär så har det varit hela fiskelivet, oavsett vem man fiskat med och även om det aldrig är uttalat eller planterat i förväg att det är tävling, så infinner sig ändå den där känslan både innan, under och efter varje pass.

Calle har nävarna fulla av gösmat, det gäller verkligen att prova sig fram.

40 år senare fiskar jag helt annorlunda, jag går i första hand matcher mot fisken och naturen, inte mot min fiskekompis och jag gläds ärligt åt andras fångster. Jag kan dock fortfarande uppskatta en riktigt god head-to-head match och på senare år har jag även ställt upp i några större fisketävlingar. Välarrangerade tävlingar har sin charm, det är onekligen spännande att tävla mot andra sportfiskare och detsamma gäller med ens fiskevänner. Att bestämma sjö, metod, art och pris i förväg är kul, intressant och det har stora fördelar för fisket. Inte bara ger det fisket en extra krydda i form av att man faktiskt har 50 % chans att vinna men även för att man löpande under passet utvecklar sig själv och sitt fiske. Det blir så när man har någon att jämföra med, man ser hur kompisen fiskar och man ser om dennes fiske ger resultat. Fiskar båda på samma sätt får båda samma resultat men om två personer fiskar på olika sätt så ser man omgående vad som fungerar. Självklart tror man på sitt eget fiske men när det nappar bättre för den ene än den andra så inser man rätt snabbt att man måste göra något annorlunda. Det är i det ögonblicket man utvecklas som sportfiskare, det är så man trampar upp nya stigar i hjärnan.

Calle och en av hans betesboxar,  det gäller att välja rätt.

Jag och Calle Rosslin hade en längre tid pratat om att köra en match tillsammans. Efter lite knåpande i kalendern hittade vi under försommaren förra året, 2016 en dag som passade oss båda och vi kom överens om sjö, metod och art. Vi beslöt oss för att spinnfiska gös från båt,  flest antal gösar upp på 5 timmar vinner, bete och metod valfritt. Några dagar innan vår träff började jag fundera på taktik och betesval. Jag la upp en plan, packade beteslådorna och kände mig laddad inför vår match. Min plan var att gå på ”less is more” och koncentrera mina beten till mina favoriter, s.k ”säkra kort” och jag lämnade ca 80 % av beten och betesboxar hemma. Jag beslöt mig för att köra på traditionellt spinn- och jiggfiske. När jag möter upp Calle vid rampen inser jag att detta kan bli riktigt spännande. Calle, som arbetar i sportfiskebranschen (Darts), kommer laddad till tänderna med galet många betesboxar, flera olika spön och jag börjar förstå att vi valt olika taktiker. Jag inser, om mina ”säkra kort” inte levererar så är jag ute på tunn is…

Calle fiskar på i vinden, det gäller att hålla linan spänd.

Calle Rosslin har sedan barnsben älskat fiske och sedermera kom det att handla om att tävla i fiske, närmare bestämt internationellt mete så egentligen har hela hans vuxna liv har handlat om att tävla. Vissa ser fiske som avkoppling, Calle ser det som sport som existerar för att han ska kunna ställa sig överst på en prispall. På senare år har Calle dock lugnat ner sig lite men han drar sig inte för en fair utmaning och en ”head-to-head” match. Calle var grymt taggad inför detta möte och packade ner allt han kunde tänka sig använda under vårt eftermiddagspass. Calle citerar gärna Yngwie Malmsteen ”How can less be moore? Moore is moore!” Innerst inne vet Calle att det kommer vara högst en handfull modeller och färger som han verkligen använder men man vet ju aldrig om just denna dag är den där riktigt jobbiga dagen då man endast kan få fisk på t ex en texasriggad kräfta. Calle valde ut 4-5 modeller i mestadels högljudda färger och lite testbeten. Han var ”ready to rock”!

Calle drillar en gös som verkligen inte vill befinna sig ovanför ytan.

Båten åker i, vi skakar tass, önskar varandra lycka till (dvs skitfiske) och beger oss ut på, den för dagen blåsiga, sjön. Vi driver i vinden över grynnor och djupbranter och efter 2-3 platsbyten hittar vi en sträcka som ger fisk på nästan vartannat kast och varje drift. För Calle vill säga. Han har efter lite testande av olika jiggar upptäckt att en rosa/ lila skimrande Swimshad från Darts monterad på en 20 grams jiggskalle med Gamakatsukrok, för dagen faller gösen i smaken och han har stötar på nästan varje kast. Det är inga stora gösar, ingen är över två kilo men det är inte heller tanken, flest fiskar vinner ju, inte störst. Calle drar snabbt ifrån och efter två timmars fiske har han ett försprång på nästan 10 gösar. Ställningen halvtid är: 12 – 3 till Calle. Jag har ingen jigg i den modellen/ färgen men jag kämpar på med mina favoriter och även om det inte nappar lika ofta för mig så ser jag i alla fall till att Calle inte drygar ut ledningen allt för mycket.

Jag med hungrig liten gös på min, för dagen, bästa jigg.

Vi har ett riktigt roligt fiske, stämningen är på topp och vi diskuterar taktiker och tekniker, berättar fiskehistorier och trots att det är tävling så hjälper och tipsar vi varandra på ett sportsligt sätt. Efter ett tag märker jag att Calle känner sig trygg i ledningen och han tar sig modigt tid att experimentera med lite andra beten och knipsar lättsamt på en balanspirk. Det räcker med två, tre kast sen har han fått gös på balanspirken med! Nu känner jag av tävlingsstressen, Calle är riktigt het idag och det verkar som att jag är på väg att få däng.

Calle måttar in en gös.

Efter några timmar förändras fisket något, ljuset faller, kväll nalkas, nappen blir färre och vi beslutar oss för att testa en sista drift på en annan brant som går från 5 till 8 meter på ca 50 meter. Även om jag ligger under så har jag hela tiden trott på klassiska gösfärger som fungerar vid vertikalfisket och jag har jiggat en längre stund med en 12 cm Zander Pro Shad från Fox Rage i färgen Natural Pearch. På den nya platsen visar den sig vara riktigt effektiv. Jag får fisk på nästan varje kast och jag knappar snabbt in på Calle vars Swimshad-jigg nu svalnat något. Jag ligger för ett ögonblick endast 5-6 fiskar efter Calle men precis när hoppet om en jämn kamp börjar stiga uppstår ett litet problem…

Calle med liten gös på favoritjiggen som för dagen dominerade.

Efter 10-12 gösar börjar jiggen bli helt söndertuggad och jag upptäcker att jag tyvärr inte har fler exemplar av den med mig. Jag fiskar så länge den håller men tillslut ger den upp. Även om Calles tempo gått ner så får han konsekvent fisk på vart 6-7 kast och sakta ökar han återigen ledningen. När vi en stund senare kör in mot land inser jag att jag är besegrad. Med siffrorna 30-17 vinner skicklige Calle välförtjänt dagens head-to-head-match. Grattis, Calle!

Under en kort stund knappade jag in med ett gäng sådana här glupska gösar.

Vi fick totalt ihop 47 gösar på ca 5 timmars fiske i relativt hård vind. Frågan är om vi hade lyckats få så många om vi bara hade nöjes- eller rekreations fiskat? Inte säkert. Just tävlingsmomentet gör att man hela tiden, i varje kast, är aktiv och medveten om vad som händer. Trots omständigheter runt omkring sig så kämpar man på, ända in i kaklet.  Chansningar och halvgalna tester varvas med klassiska beten. Hela tiden lär man sig något nytt och jag tror personligen att det uttalade tävlingsmomentet höjer ens prestationsförmåga.  Redan när vi kliver ur båten börjar jag svamla om en returmatch…

Matchen är avgjord, Calle lyfter glatt vinnarpriset medans solen försvinner ner.

TÄVLINGSMODELL:

Bestäm tydliga premisser i förväg såsom metod, fiskart samt hur man vinner, t ex på längd, vikt eller antal. Bestäm pris till vinnaren och ta beslut kring vatten och eventuellt reservvatten. Håll er till satta premisser, att ändra tävlingen löpande kan ge orättvisa fördelar. Gliringar och pikningar är alltid kul men lämna sura miner hemma, sportsligt uppträdande och god stämning höjer upplevelsen.

Jag känner av ”dragångesten” och letar efter något med ”feeling” i lådorna.

KALLE ROSENSKÖLDS TIPS:

Då det handlade om att få flest gösar valde jag att satsa på bottennära fiske med jigg samt med djupgående vobbler i det nedre pelagiska skiktet. Jiggarna jag använde låg på ca 5-12 cm, alla med paddel monterade på skallar runt 10-30 gram. Mina första val: 12 cm, Zander Pro Shad, Natural Pearch. Vobblerna jag körde med var hårt vaggande, djupgående, på ca 8-14 cm, t ex  Slick Stick, 9 cm, SD, Original Perch. Överlag satsade jag på färger som gick i ljust naturliga, abborrfärgade samt färger åt lime-, gul- och grönt-hållet. Jag körde med två spön, ett styvare 9 fots Ultron Big Spinning för vobblers och större jiggskallar och ett lättare 8’6 fots Ultron Drop-shot spö för det lättare jiggfisket. Jag vevade hem, både jiggar och vobblers, med många spinstopp på varierade längder. Ofta kom huggen direkt efter spinnstoppet, precis när jag började veva igen. Flera hugg kom även rakt under båten så ett tips är att hålla betet så nära botten så länge som möjligt innan man vevar upp för nästa kast.

Mina tre favoritbeten i klassiska gösfärger.

CALLE ROSSLINS TIPS:

Det primära den här gången var att fånga mycket fisk så shadjiggar mellan 8 och 12 cm monterade på jiggskallar på 15 och 20 gram var huvudtaktiken. Backup var dropshot och Stumpjumper-vobblers (75mm) om fisket skulle vara segt eller bara för att variera sig, det ger ofta någon extra fisk att byta metod på ett rejält utfiskat område. Calles förstaval var Supershad 10cm i färg Lemoncurd dvs kombination gult/vitt som det skrikiga alternativet och Swimshad 12cm i färg Grape Blue Pearl som ett lite lugnare alternativ som ändå syns. Han valde att fiska utan stingerkrok då han ville kunna kroka loss snabbt när fisket väl var igång. Han hade med sig tre lämpliga spön för detta fiske, SBS perchrods 7ft både light och medium för det lite lättare fisket och ett Darts Q-jigg 8ft för det rejälare muskelfisket. Det han använde mest var tveklöst 8 fotaren som är rejält styvt och bra till detta fiske. Calle fiskar ofta in jiggarna genom att veva oregelbundet och pausa så jiggen slår i botten. På detta vis har han alltid 100% koll då det sällan uppstår någon form av slacklina.

Calles tre favoritbeten, varav den rosa/lila verkligen gick åt.

(NOT: en tid senare möttes jag och Calle igen på samma premisser.  Jag vann den matchen så nu står det 1-1….)

Årsbästa 7+ gös

I dag hade jag trevligt sällskap i båten, dubbelt upp, både av vän och fisk… Daniel Demeter och jag hade sen en tid tillbaks planerat in denna dag och som vanligt när vi två bokar upp fiske så är det blåsigt. Vi har verkligen en ständig otur med vinden och idag låg den runt 10-12 m/s hela dagen. I dag var det extra störigt, fisken var nämligen verkligen i stöten och vi hade kunnat få mycket mer fisk än vad vi väl fick om det inte hade varit för den där satans vinden….

Lunch i skogen, Daniels hamburgare var verkligen grymt goda.

Redan på ett av mina första släpp brände jag en otroligt fin fisk. Stenhårt hugg, några tunga skruvstäds-gungningar och sen klev den av. Det var länge sen jag skrek så högt på sjön (hoppas inte Daniel fick några men på hörseln) men samtidigt ett gott tecken, fisken var i stöten och jag anade att dagen skulle kunna ge en bättre fisk. Vi lyckades – trots den hårda vinden – ”skjuta” upp 7 gösar och 2 gäddor och mitt fiske för dagen avrundades med att jag på mitt sista släpp få en riktigt fin gös…

Gäddorna vi fick var utlekta och tunna, teckningen var det dock inget fel på, riktigt vackra.

Daniel med en av hans fyra gösar, alla låg runt 2-3 kilo med en topp på 3,1 kg.

Jag hittade dagens feting ca en meter över botten över 8 meters djup. Jag sköt på den länge, hann korrigera båten ett par gånger men den visade inget intresse och jag började tvivla på om den någonsin skulle hugga när den plötsligt stiger rakt upp och tveklöst klipper jiggen (en grön/svart Zander Strike 8 tum från Hardcore Lures monterad på en TWK skalle i färgen Hulk). Håvningen blev problematisk i den hårda vinden, halva fisken hängde länge på håvkanten i vågorna men Daniel tog över och lyckades få i fisken och säkra fångsten. Den vägde 7170 och var 84 cm lång. Det otroliga i sammanhanget är att jag den 23 april 2016 fick en EXAKT lika stor gös, även den var 7170 kg/ 84 cm. Vad är oddsen för det?

Kallt som fan i vinden, då värmer det gott men en fet gös på 7 pannor….

 

Årsbästa gädda

Tanken var att jag den gånga helgen skulle fiska gädda i Blekinge men då leken är igång där så blev det ändrade planer (jag vill helst inte fiska på lekande fisk). Helgen spenderades därför på ett för mig ganska nytt gösvatten, det var bara andra gången jag fiskade där men jag lyckades ändå tjata upp lite fisk. Ironiskt nog så var det faktiskt även några gäddor som kastade sig på mina vertikaljiggar varav en var helt ok längdmässigt.

Denna donna var 107 cm lång men vägde endast 5,7 kg i utlekt kondition. Det skulle vara rätt intressant att se vad hon väger i full form. Huvudet var stort och hon var riktigt bred över ryggen så hon har nog potential att väga bra mycket mer. Hon sattes tillbaks oskadd, simmade piggt ner i djupet på sin fortsatta jakt efter föda.

Redan första dagen hittade jag fisk på lite olika ställen i sjön. De verkade stå väldigt utspridda men tyvärr ignorerade de mina jiggar totalt och jag fisk lägga mycket tid på att testa mig fram i jigglådan. En 2-kilos och några mindre gäddor gästade båten men fisket var inte optimalt, det kändes inte som att jag hade hittat riktigt rätt jigg och jag var rätt frustrerad.

Efter en skön natts sömn i bilen, i fullmånens sken så startade jag dag två med lite nya friska tankar. I mitt hemmavatten har jag märkt att rasselstavar snarare skrämmer än lockar gösen, så de var bortplockade ur mina jiggar men i denna sjö visade det sig funka precis tvärtom. En 18 cm Hot Tiger på en TWK-skalle i färgen Bloody med dubbla rasselstavar var helt rätt melodi. De ekon jag lyckades parkerar rätt på (vinden var nu tyvärr uppe på 13 m/s) tvekade inte en sekund och det blev ytterligare fyra st 3-kilos gösar under dagen. Jag brände tyvärr en fin 6+ gös vid håvningen. Båten rörde sig väldigt fort i vinden och när jag skulle håva den kom fisken för långt från mig, den fick några extra sekunders ”yt-skak” i vågorna vilket räckte för att den skulle slita sig loss. Satans surt, den fisken hade verkligen gjort dagen ännu bättre, årsbästa på BÅDE gädda och gös på samma fisketripp hade ju inte varit helt fel… Bara att bita ihop och ta nya tag!

Det blev totalt 5 gösar och 5 gäddor. Denna komben (med dubbla rasselkulor) var tveklöst bäst och den kommer jag att utgå från om jag besöker sjön igen. By the way, visst är det coolt att gösen har dubbla huggtänder i överkäken…

 

 

Årets första prickskytte

I helgen var det äntligen, ja äntligen tid för lite ordentligt båtfiske. Isen, den förbannade isen var sent omsider väck och det var med spänd förväntan som jag under de tidiga morgontimmarna gled ut på det kalla, 2-gradiga vattnet. Att vara först ut på sjön, se solen stiga upp på klar himmel och samtidigt suga i sig en varm kopp kaffe i båten medans loden startas upp är alltid världens bästa känsla. Alltid.
Mina förväntningar var delade, jag anade att det skulle blir sjukt svårfiskat men samtidigt, visst är man extra taggad på säsongsstarten och nån bättre gös hoppades jag onekligen på. Det var dock oerhört långt, ja flera timmar mellan släppen och när jag väl släppte på något som ville hugga så visade sig att vara gäddor. Nej, det var ingen bra gösdag.
Mer än halva dagen gick innan jag hittade några ekon som bara surade och vägrade hugga. Äntligen hittade jag gös (gäddorna ju hugger alltid). Nu slapp jag gäddhuggen och fick testa både olika jiggar och mitt tålamod. Tillslut, när den gamla trotjänaren, Sticklebacken åkte på, med en lackad 40 gr TWK-skalle, så visade gösarna äntligen lite intresse. De högg otroligt fint, en lätt, smekande liten duns i andra änden var allt. Inga karatehugg, inga våldsamheter och tillslut efter några missade mothugg lyckades jag kroka årets första gös.
Det var som sagt väldigt ont om ekon, faktiskt inte ofta man ser så lite ekon i sjön vilket dock kan bero en mängd olika faktorer. Lågtryck, kallt vatten, högt vatten, skitigt vatten, o s v …  Jag lyckades bara gnälla upp en till innan dagen var slut.
Söndagens väder var helt annorlunda med regn och hård vind. Det var blött, väldigt blött och ännu sämre fiske än på lördagen. Extremt ont om ekon, de få som jag mödosamt lyckades parkera rätt på drog oftast utan att hugga. 10-13 m/s gör det väldigt svårt att ”fickparkera” och tillslut hittade även vätan hela vägen in till kalsongerna. Bara att ge upp, säsongspremiären var över och efter 16 timmars fiske blev det 4 gösar och 3 gäddor vilket ger ett snitt på hugg var 137 minut, d v s mer än 2 timmar mellan huggen. Tur man har lite pannben….

Throwbackmix 2016

Klippte ihop lite material som hamnat på minneskortet under året.

Här är resultatet, en femminutare med fokus på det pelagiska prickskyttet.

arsloggahttps://www.youtube.com/watch?v=P4nX7OAqikU

Sammanfattning 2016

gosett

Jaha, att det är ”arbetsgivarjul” påverkar onekligen fisket negativt. Som det ser ut just nu så tillåter inte kalendern mer gösfiske i år för min del. Jäkligt synd men jag ska inte klaga, jag kom trots allt ut 14 timmar i helgen, på hyfsat vindstilla vatten, i torrt väder, så jag klarar nog att hålla ut några veckor till innan gösabstinensen slår på.

48-gos-48

Jag hade hela vägen fram tills det sista släppet en förhoppning om att jag skulle fånga den där supersize gösen jag så länge velat ta i sjön men det smög sig tyvärr, gösen var inte alls på hugget denna helg och det blev bara tre gösar och tre gäddor upp totalt. Sagt det förr, säger det igen, att det är fint väder skiter gösen fullständigt i. Målet med en supesizegös i den där sjön norr om Smygehuk får helt enkelt leva kvar ett år till.

lod

En av många skärmbilder från dagen. Otroligt frustrerande när det är så här. Nästan bättre när de skyggar, då håller i alla fall hjärtat längre. Ligger även en liten filmsnutt på fejjan:  https://www.facebook.com/Betesboxen/videos/vb.472949189414085/1342242425818086/?type=2&theater

128

Skrikiga, klara färger funkade inte alls denna helg, de fiskar som jag väl lyckades finta upp högg nästan alla på dova färger. Den understa, 18 cm ”Stickleback” var även den som fiskarna skyggade minst från och båda gösarna ovan högg på denna.

SUMMERING 2016

Clickern hamnade tillslut på 128 gösar (ca 10 av dessa har hamnat i min mage, resten har fått simma tillbaks och växa till sig).

Årets längsta gös togs i somras: 89 cm.

Årets tyngsta togs i våras: 7170 gram.

Med tanke på att jag gjorde det strategiska valet att hålla mig kring hemmasjöarna med begränsat gösbestånd så är jag väldigt nöjd med gösåret!

Jag har varit ute 345 timmar i min Nextline, filmat en del och under mellandagarna kommer jag även klippa ihop en liten film från året, håll utkik gott folk.

 

Liten video från helgens fiske.

Jag har inte haft något lyckat sensommar- eller höstfiske efter gös. Har lite olika teorier till trögheten varav en av dom handlar om lågvatten. De flesta sjöarna i södra Skåne har den senaste månaderna drabbats av väldigt låga vattennivåer vilket dels beror på den mänskliga faktorn, dels på avsaknaden av regn. Till min glädje märkte jag i helgen att vattennivåerna äntligen är på väg upp och direkt noterade jag en skillnad på fisket. I helgen var där äntligen gott om ekon och aktiva gösar i mellanskiktet. Såg förvisso inga bauta-ekon men det blev ändå 11 st, 2-4 kilos gösar upp (och lika många mindre gäddor). Det är alltid kul när det nappar frekvent, oavsett storlek och jag kan inte se att jag någonsin skulle tröttna på det härliga, pelagiska vertikalfisket. Fuck, vad kul det är!

Det var ett tag sen jag hade med videokameran men i helgen åkte den fram. Några av gösarna och några av huggen hamnade t o m på film. Tyvärr upptäckte jag hemma att det av någon oklar anledning bildats kondens inuti caset vilket gav vissa klipp en skitful suddighet. Jaja, skitsamma, ni ser nog ändå vad det går ut på.

 

Giganten Street Fishing (Ice) Challenge

I dag har jag varit och tävlat i abborrfiske. Sportfiskegigantens populära street fishing tävling stod på agendan och i år gick jag med vännen Sara Enoksson som, precis som jag, vanligtvis mest vertikalfiskar gös. Omväxling förnöjer även i fisket och vi var båda taggade inför dagens abborrpass.  Ca 107 personer ställde upp och vad vi såg vid startmötet så var Sara enda tjejen i tävlingen vilket taggade lite extra, det hade ju varit lite roligt om hon, som minoritet, en underdog, kunde ge alla killarna en match. Vad vi mer såg när vi kom till kanalen var is. Massor av is. Natten var svinkall och ca 80 – 90% av tävlingsområdet hade frusit vilket innebar att 107 personer fick fiska på de 20% av vattnet som var öppet…

gsf-16-start

Efter att Rikard på Sportfiskegiganten hållit startmöte och hojtat igång tävlingen drog vi till ”hovrätten” där vi visste det fanns öppet vatten. Klart och lågt vatten grusade dock alla förhoppningar men vi valde att nöta på där istället för att trängas med alla andra tävlande på de andra platserna, ett val som senare visade sig fel då vinnarfiskarna tydligen kom upp där i trängseln. Framåt lunch gav vi upp, satte oss i bilen och körde en sväng för att se om solen lyckats smälta bort isen samt få nåt värmande i magen.

gsf-16-korv

Korvhuset är ett litet favoritställe, det är ju alltid kul att testa nya smaker och vi fyllde på energiförrådet med varsin god korv. Jag tog en stark chorizo och Sara en korv på hjortkött. Riktigt skönt i solen, tyvärr låg isen kvar där vi tänkt fiska och efter lunchen gav vi oss på jakt efter öppet vatten.

gsf-16-funkbug

Inne i kanalen, vid kyrkogården-casinot-sträckan var det isfritt. …och även fiskfritt. Vi såg förvisso en skarv jaga upp småfisk till ytan men mer spännande än så blev det aldrig. Jag körde allt ifrån jigg till vobblers i olika färger och storlekar men hade inte ett enda pet. Sara fick en cykel på kroken men cyklar räknades ju inte tyvärr inte i tävlingen…

gsf-16-kaffe

När solen försvann bakom husen blev det lite kallare och därmed tätare mellan de värmande termoskopparna. Vi kunde vid 14:45 konstatera att vi båda fått var sitt klassiskt, klockrent bompass i protokollet. Vi hade dock haft en väldigt trevlig dag och vi långtifrån knäckta när vi begav oss mot prisutdelningen, vi var ju knappast de enda som bommade helt i dag.

gsf-16-vinnarna

På tal om underdog. Jag gissar på att killen i mitten är ca 10 – 12 år gammal. Han heter Isak och han står i mitten för att han är KING. Han vann nämligen hela tävlingen! Älskar att grabben satte 106 duktiga abborrfiskare bakom sig i resultatlistan. Det gjorde min och Saras dag och i bilen hem konstaterade vi att det – trots den förbannade isen – varit en väldigt, väldigt trevlig dag. Hoppas verkligen tävlingsledningen lägger även nästa års tävling en lördag…

 

The fish doesn’t care…

Senaste tidens fiske har inte varit särskilt hett för mig. Det har bara blivit några enstaka fiskar och de större exemplaren har verkligen lyst med sin frånvaro. Jag har dock haft väldigt trevligt sällskap när jag för omväxlings skull inte fiskat solo, som jag brukar när jag jagar ekon. Detta då jag, tyvärr relativt verkningslöst, försökt mig på att hjälpa några vänner till nya gös PB’n.

fullsizerender

Robin, som vanligtvis fiskar från sin fina Alumacraft, var först ut. Vi hade helt ok väder, känslan var bra när vi sågs vid rampen men väl ute på vattnet insåg vi relativt omgående att det skulle bli svårfiskat. Dels ont om ekon, dels skyggade allt vi släppte på och mycket riktigt, när dagen var slut kunde vi bara konstatera att det inte blev något nytt gös PB för Robin. Bara att inse, bra väder spelar fan ingen roll när the fish doesn’t care…

img_5629

Ett par veckor senare var jag ute med Till, en trevlig tysk sportfiskare från Düsseldorf trakten som även han var ute efter ett nytt PB på gös. Till har bl. a en enorm abborre på galna 56 cm (!!) på sin meritlista så jag kände viss press. Tyvärr var det återigen sjukt trögt. Sjön låg spegelblank hela dagen, vilket inte brukar vara optimalt när det gäller pelagiskt vertikalfiske och även om det för en gångs skull var lätt att parkera båten så hittade vi ännu färre ekon än när jag var ute med Robin. Efter ca 5 timmars fiske såg vi tillslut en bättre gädda på lodet. Den stod två meter under ytan över sju meters djup och den tvekande inte en sekund utan högg stenhårt på Tills jigg. 96 cm lång, en vackert tecknad fisk men aningen mager och vi valde att inte väga den, bättre att snabbt sätta tillbaks den. Återigen, bara att konstatera, en sån dag när the fish doesn’t care….

a73298ba-e06a-4584-83ff-267865135425

På tal om trevligt sällskap, några veckor tidigare var jag, Sara Enoksson, David Sundberg och Filip Sjöstrand och dängde gädda på Blekinge Gädd Festival. Upplägget var en repris på förra året och det gick ut på att fiska riktigt jävla dåligt, bo supermysigt på en ö och ha sjukt kul. Ett koncept som höll även i år. Sara var den enda som lyckades jerka upp en godkänd 80+ krokodil, vi andra fick nöja oss med ”slemgurkor” och ”cykelpumpar”. Trots detta, återigen en förbannat trevlig helg men som alltid, det skiter ju fisken i för the fish doesn’t care….

a97cb642-a98e-4ec5-8b97-cd1c68ff72e6

Nu laddar jag om, siktet är redan inställt på Giganten Streetfishing Challenge den 12 nov, där fiskevännen Sara kommer ner från Halmstad och joinar mig i jakten på storabborren. Sara är både duktig och brukar ha turen på sin sida så det blir garanterat en kanonkul tävling!

Även om the fish doesn’t care…

Svårfiskat vatten.

nastan70

Lördag till söndag testade jag och Filip ett nytt gösvatten. Vattnet är inte känt för att hålla varken stora eller några mängder gös vilket direkt märktes på fisket. Det var väldigt långt mellan släppen, stundtals gick det flera timmar mellan ekona och några monsterekon såg vi aldrig.

lod

Att fiska i helt nya sjöar är alltid speciellt, man känner inte till några givna hotspot utan man får luta sig emot sina egna erfarenheter, sin instinkt och ens iakttagelser av sjökort. När jag väl hittade nåt vettigt att släppa på, ja då var de inte i stöten och det var bara att börja om igen. Pelagiskt vertikalfiske är sjukt kul och när fisken är i stöten så är det rätt enkelt (precis som med andra metoder). När fisken inte är på humör så är det dock världens svåraste fiske…

ssp

Denna lilla rackare lyckades jag inte heller lura upp, den drog direkt neråt när jag backade tillbaks och närmade mig den.

Det var inget PB men förmodligtvis en 70+, vilket hade ljust upp tillvaron.

munp svaljp
Jag fick totalt en liten gädda och 4 gösar. Ingen fisk tog sig över 70-strecket och jag fick nöja mig med frisk luft och ett underbart septemberväder.

De lite större ekona jag såg kom undan, denna gång…

fil80 90p

Filip fick upp några fler än mig, hans lyckades skickligt nog även få två st 80+ gösar vilket ändå skvallrar om att där kanske finns viss potential i sjön samt en 90+ gädda.

tacosp

Efter nästan 10 timmar i båten är det gott att få komma i land och dra i sig lite god, varm mat. Igår blev det Tacos och pilsner innan John Blund väntade i bilen.

morgon

Uppe innan solen, bryggde kaffe och njöt av den daggiga och kalla morgonen. Alltid läckert att se morgondimman dansa undan på vattnet.

 

« Äldre inlägg