I helgen var det äntligen, ja äntligen tid för lite ordentligt båtfiske. Isen, den förbannade isen var sent omsider väck och det var med spänd förväntan som jag under de tidiga morgontimmarna gled ut på det kalla, 2-gradiga vattnet. Att vara först ut på sjön, se solen stiga upp på klar himmel och samtidigt suga i sig en varm kopp kaffe i båten medans loden startas upp är alltid världens bästa känsla. Alltid.
Mina förväntningar var delade, jag anade att det skulle blir sjukt svårfiskat men samtidigt, visst är man extra taggad på säsongsstarten och nån bättre gös hoppades jag onekligen på. Det var dock oerhört långt, ja flera timmar mellan släppen och när jag väl släppte på något som ville hugga så visade sig att vara gäddor. Nej, det var ingen bra gösdag.
Mer än halva dagen gick innan jag hittade några ekon som bara surade och vägrade hugga. Äntligen hittade jag gös (gäddorna ju hugger alltid). Nu slapp jag gäddhuggen och fick testa både olika jiggar och mitt tålamod. Tillslut, när den gamla trotjänaren, Sticklebacken åkte på, med en lackad 40 gr TWK-skalle, så visade gösarna äntligen lite intresse. De högg otroligt fint, en lätt, smekande liten duns i andra änden var allt. Inga karatehugg, inga våldsamheter och tillslut efter några missade mothugg lyckades jag kroka årets första gös.
Det var som sagt väldigt ont om ekon, faktiskt inte ofta man ser så lite ekon i sjön vilket dock kan bero en mängd olika faktorer. Lågtryck, kallt vatten, högt vatten, skitigt vatten, o s v …  Jag lyckades bara gnälla upp en till innan dagen var slut.
Söndagens väder var helt annorlunda med regn och hård vind. Det var blött, väldigt blött och ännu sämre fiske än på lördagen. Extremt ont om ekon, de få som jag mödosamt lyckades parkera rätt på drog oftast utan att hugga. 10-13 m/s gör det väldigt svårt att ”fickparkera” och tillslut hittade även vätan hela vägen in till kalsongerna. Bara att ge upp, säsongspremiären var över och efter 16 timmars fiske blev det 4 gösar och 3 gäddor vilket ger ett snitt på hugg var 137 minut, d v s mer än 2 timmar mellan huggen. Tur man har lite pannben….