För ca två veckor sen fick jag avbryta en fisketripp i Småland pga en sned och väldigt smärtande rygg. Efter besök på akuten, hos läkare och sjukgymnast konstaterades att jag för andra gången i mitt liv åkt på ett diskbråck. Detta spolierade mitt planerade semesterfiske totalt då jag helt enkelt inte kunde sitta, jag kunde bara stå, ligga och gå.

Efter 10 dagars sjukskrivning har jag tack och lov mått lite bättre och jag bestämde mig härom dagen för att pröva lite kortare fiske. Vertikalfisket kunde jag ju fetglömma då det är sittande men stående spinnfiske kändes lämpligt. Eftersom jag heller inte klarar av att bära på en massa tung utrustning så blev fisket rejält nerskalat med avsevärt mindre packning än vanligt.

Första korta passet var från land efter abborre. Ryggen klarade bara två timmars fiske men jag lyckades ändå lura upp en fin borre på ca kilot. Tappade även en något större feting men det gjorde inget, jag var väldigt tacksam över att jag faktiskt kunde fiska igen.

Det andra passet innebar även det stående fiske, denna gång från en liten båt i en mindre, grundare sjö. Faktum är, det var väldigt skönt för ryggen att stå upp i en gungande båt, ungefär som att stå på en balansbräda. Att båten dessutom inte var packad med draglådor, motorer, batterier (åror gällde), ekolod, mm var med väldigt befriande. Känslan av att fiska som man gjorde som ung var slående och det var helt enkelt jäkligt najs att inte vara beroende av teknik och prylar. Jag blev liksom påmind om hur allt mitt fiske började och vad som är viktigt.

Målet var gös och jag använde mig av lätt spinnutrustning, små jiggar upp till 10 cm med jiggskallar mellan 10-15 gram. Det blev några mindre gösar, gäddor och bäst nappade det på klassiskt gös-röd-vit färgade Fox Rage Zander Pro shad jiggen. Denna färgkombination ska man inte underskatta, den funkade bra förr i tiden och den funkar bra nu med.

Under sista driften hemåt i (höst?) vinden som nu tilltagit satte jag på en 14 cm Fox Rage Zander Pro Shad jigg i färgen Hot Olive med en 15 grams Fox Rage Power Point jiggskalle. Redan i första kastet small det till rejält i grejorna. Inte lätt att göra ett vettigt mothugg med ett 6 fots spinnspö avsett för mycket lättare fiske men fisken var krokad och en riktigt kul kamp påbörjades. Fisken kom förvisso relativt lätt intill båten men väl där gick den bananaz och den gjorde fem-sex sjukt mäktiga rusningar. Jag fick verkligen jobba med slirbromsen för att undvika spö- eller linbrott! Tillslut lyckades jag få den lugn och med ett stabilt gälgrepp kunde jag lyfta in den i båten.

Gäddans vikt var låg, endast 5 kilo men den var väldigt lång och smal och även om måttband saknades kunde både jag och min fiskekamrat lätt konstatera att den var över 100 cm. Den räckte en bra bit över min halva längd och jag är 200 cm.

Att ryggen pajade mitt i semestern kändes till en början oerhört bittert men det kändes ändå som att där fanns ett syfte med det. Jag fick ju tack vare detta problem åter uppleva hur jag fiskade förr i tiden. Före tiden med ekolod, motorer, båtar på trailers, fullpackade betesboxar och prylhets. Kontentan: även i motgångar ska man vara tacksam.