Nytt dammrekord i Rögle!

Alexander Björk från Borås är en sann storfiskjägare som åker land och rike runt för att lura de där riktigt speciella fiskarna. För er som inte har koll på Alex fiskar sedan tidigare så kan jag meddela att han lyckats fånga stort av det mesta han gett sig an. Vad sägs om svenskt rekord på id, ål över två och lake över fem kg? Stabila fiskar, inte sant. Under hösten och vintern byggde han upp ett rejält sug efter storabborre och redan i mars körde han en sjudagars i Rögle Dammar. Den resan visade sig vara förhållandvis seg och han lämnade Skåne med en fin borre på 1935 g och en rejäl förkylnig. Några veckor senare var han på det igen och denna gången gjorde han det med bravur.

Jag mötte honom nere vid dammarna och vi diskuterade platsval. Jag satt mig i ena dammen och han i andra. Jag skulle fiska mört och han abborre. Redan första morgonen kommer han dansande med ett leende som sträckte sig från öra till öra. – Jag skulle kunna åka hem nu, sa han. Jag vevade upp mina spön, hämtade kameran och några minuter senare fick jag bevittna den sjukaste abborren på den här sidan av saturnus. Dammrekordet som slagits någon vecka innan var nu mer än putsat. I slingen låg en vansinnig riddare på 2790g. Ett monster.

Stort grattis Alexander, en livsfisk, som man säger.

Så drar det igång igen.

Slutet av februari är här och de flesta sjöarna i skåne är isfria. Detta öppnar för möjligheter som legat i dvala de senaste månaderna. För mig handlar det till stor del om karpfiske. Jag är ju mästare på att sätta upp mål för mig själv och i år handlar det om att knäcka personbästa på både spegel och fjällis. Utöver det har jag även en oplockad gås med en 10+ karp från ett litet vatten som jag har pratat om tidigare här på bloggen. Så det gäller att börja tidigt på säsongen om dessa mål ska infrias.

Jag gav mig ut på två korta dagspass i helgen. Första dagen ensam och andra dagen tillsammans med en god vän. Det var strålande sol, gnistrande snö och temperaturen pendlade mellan 2-3° vilket kändes lite väl kyligt för februarifisket. Hade det istället varit 6-7°, snöfritt och mulet hade jag nog fiskat med större självförtroende.

Vi fiskade små, fruktiga pop ups mot en väldigt sparsam mäskning i form av enbart PVA-påsar. Dag två brände polarn en fin fisk och jag hade några liners. Med lite tur så har de vaknat till nästa gång.

Cheerio.

Torskbankande på sundet.

På sista tiden har det blivit några enstaka turer ut på sundet i jakt på stortorsk. Det har blivit lite småbåtsåkande samt en tur med Landskronabåtarnas regalskepp Linda. Tyvärr har jag lyckats träffa fel dagar och än sålänge inte kommit i kontakt med något monster. Men kul har jag haft och det är fanemig huvudsaken.

Läs lite om vår tur med Linda på http://blogg.fiskekompaniet.com

 

_MG_6753

Cheerio.

 

Gott nytt fiskeår!

Nu är det bara några timmar kvar på 2016 och här står jag och blickar ut över havet. Jag tänker tillbaka på ett riktigt trevligt fiskeår och det gör inte så mycket att jag är inblåst.

_mg_5902

Tanken med min decemberresa var nämligen att varva julfirandet med lite jiggfiske. Men tyvärr har det stormat något enormt och ingen vill lämna hamn förutom jag. Lite irriterande är det eftersom jag i flera månader levt på rykten om enorma Amberjacks som spjutfångats ut med medelhavets branta rev. Men fiske är fiske och så är det med det.

skarmavbild-2016-12-29-kl-11-03-23

Förhoppningsvis lägger sig dyningarna i takt med nyårsnattens bieffekter och jag håller tummarna för en eftermiddagstur under morgondagen. Går inte det så får grejerna samla damm tills nästa år och jag får passa på att gå lös på fiskekompaniets förorder under ett par timmar.

_mg_5910

Hoppas ni får en utomordentligt fin afton.

 

Cheerio!

 

God Jul önskar jag eder alla.

Såhär kvällen innan storfläskardagen vill jag vill passa på att önska alla en riktigt god jul och ett framgångsrikt nytt fiskeår 2017. Om några dagar smäller vi in det nya året, så det är bara att börja smida heta planer redan nu. Personligen har jag huggtänder i sikte och utöver att knäcka den magiska 30 gränsen, kommer jag att lägga tid på både gädda och gös. Utöver dessa kluriga predatorer skulle jag även vilja bättra på mitt personbästa på ål och knipa en riktigt stor långa. Där har ni det.

2016 har ju varit ett magiskt fiskeår och många rekord har knäckts, både personliga och officiella. Men årets bästa fisk än så länge är enligt mig Fredrik Johanssons makalösa gädda på 21,07 kg. Så om inte mirakel sker den närmaste veckan blir det en slutgiltig favorit.

Här kommer en liten sumering av mitt eget fiske 2016, eller rättare sagt. Top 3 – 2016.

  1. Snoken från Landsjön som efter ett par timmar i säck vägdes in på 1975g.

_mg_2882

2. Efter många jinxade år lyckades jag tillslut sluta håven kring en riktig drömbjörkna.

1004

3. Jag hade äran att än en gång stöta på en av Rögles robusta riddare.

2390

Kudos till alla fiskehjältar som krigar på därute, hoppas verkligen att 2017 ger er det ni förtjänar.

Cheerihohoho.

Sikfiske, glögg och kalla fingrar.

Skräbeån i december är lika mycket tradition för många som branteviks-sill på julbordet och när tillfälle ges är det klart att man ärar denna magiska plats med ett besök. Genom åren har stigarna längst den lilla ån trampats av fler specimenfiskare än något annat vatten i Sverige. En mötesplats för de edsvurna som otaliga kvällar suttit med kalla fingrar och röda näsor runt en sprakande brasa och dragit vals efter vals. Tyvärr har magnetismen falnat eftersom reglerna nu är annorlunda och gör det svårare för entusiaster från landets alla hörn att mötas. Även fisket har blivit sämre, vilket har gjort att efterfrågan inte är lika hög. Men håller inte detta på att förändras? Förra året kändes som ett riktigt skitår, men kanske var det även en vändpunkt. Tittar man på årets resultat verkar det som att antalet och storleken är påväg tillbaka.

_mg_5498

Vår tur i helgen var mycket lyckad med ett stort gäng fiskar över 2 kg och en topp på 2,9 kg.

_mg_5481

Korvgrillning och sikfiske. What’s not to love?

_mg_5496

 

 

Cheerio.

Bottenmeta mera

Gädda, gurka, sjövarg, sugga eller krokodil. Kärt barn har många namn och gäddan är väl hela Sveriges lilla gulleplutt just för tillfället. Det fiskas nog mer gädda idag än någonsin tidigare och storgäddorna bara sprutar upp. Trots det ökade intresset så dör gäddfiske i öppet vatten lite på vintern, vilket är synd. Hela december är nämligen en riktigt fin månad om man har lite pannben och väljer metoder som spar på energin.

9070

En metod som jag förespråkar under vintern är bottenmete med glidande sunken float. En suverän metod under dagar med grumligt eller kallt vatten, då man behöver fiska väldigt statiskt. Tidigare har jag kört en fast rigg men bytte helt för ca 3 år sen till glidande. Riggen nedan fick jag av min gode vän Johan Emmertz. En gäddprofet som både tänker och fångar utöver det vanliga.

Glidande Sunken paternoster.

Du behöver: Gäddtafs, gummipärla, big ring swivel, sunken float, sänkestafs, sänke och sleeve.

Flötet och sänkestafsen glider alltså fritt på huvudlinan vilket gör att gäddan inte känner något vidare motstånd när den väl behagar hugga.

 

 

parternoster

 

Bilden är lite missvisande. Jag brukar köra längder på ca 65% sänkestafs – 55% tafs till betet. Men det varierar ju från swim till swim.

Tänk på: Använd  0,30 nylon till sänkestafsen och gör ett par brottknutar längst med linan, så att den knäcks om gäddan skulle gå fast.

Cheerio.

Creepypodden snackar fiskerysare

Till alla er som gillar spökhistorier och när det ilar längst ryggraden, ni måste lyssna på detta. Creepy Podden som i vanliga fall levererar rysningar på löpande band har nu kommit till läbbiga historier från fiskevärlden. Först får vi hör Gunnar Westrins gamla spökhistoria från Lappmarken för att sedan ledas in i mystiska farvatten runt Alaska. Riktigt örongodis för oss skräckälskare.

_mg_4094
Visst har man varit med om ett och annat när man har varit ute. Känner du att du har någon riktigt oförklarlig och läskig historia på lager, skicka den till Creepy podden – så kanske den blir publicerad.

Här kommer en länk til själva podden:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4845

 

Cheerio.

Restless mind

Häromdagen stötte jag på ett superhärligt initiativ som fick mig att gå igång ordentligt, närmare bestämt 50-klubben. Ett ganska så ekivokt litet sällskap som milt sagt brinner för jakten på arter och som ni kanske vet gör även jag det. För mig handlar det om att bredda fisket och skapa möjligheter under hela säsongen. Det slutgilitga målet är ju såklart att fånga så stora exemplar av så många olika arter som möjligt. Men vägen dit är lång, så varför inte göra den extra rolig.

Ju fler arter man tar sig an, desto bredare och djupare blir kunskapsbanken. Man lär sig se med nya ögon och tillvägagångssätt och metoder blir fler och vassare. När man testar nya arter tänker man nya tankar. Dessa tankar kan senare appliceras på någon annan fisk vid ett senare tillfälle. Så tänker i alla fall jag.

Så varför inte testa på något nytt? Sätt er ner, räkna arterna och kommer ni över det magiska 50-strecket så anmäl er till 50-klubben och bli en del av en skara djupt inspirerande människor.

Släpp lös din inre Skoläst och ge dig ut till närmaste vattehål.

www.50klubben.se

_mg_5464

Om ni undrar varför jag ser så munter ut, så gör jag alltid det.

 

Cheerio.

 

Hösten får inspireras av vårens hunger.

Gräset är alltid grönt på båda sidorna av staketet, sålänge man har orken att hålla igång fisket.

Nu när kylan har anlänt och de flesta arterna bäddar ner sig för säsongen packar många sportfiskare ihop sina prylar och ägnar sig i bästa fall åt predatorfiske. Jag förstår att det är motigt att få till ett varierat fiske under vintern, men så länge inte isen lägger sig går det faktiskt ganska bra. Så passa på att ta er ut och testa på något  annat än gädda, gös, abborre nästa gång det kommer in lite mulna plusgrader.

Här är ett axplock av arter som verkligen kan släppa loss underhöst/vinter:

Karp, gädda, gös, abborre, rödspätta, skrubba, sandskädda, tånglake, lax, lake, sik, regnbåge.

Så plocka inte undan alla grejer utan snarare tvärtom, bredda ditt fiske under årets underbart deprimerande månader.

Ett kanske lite väl höstigt exempel, men denna 15+ spegel fångades en mild oktoberkväll.

_mg_7327

« Äldre inlägg