Gädda, gurka, sjövarg, sugga eller krokodil. Kärt barn har många namn och gäddan är väl hela Sveriges lilla gulleplutt just för tillfället. Det fiskas nog mer gädda idag än någonsin tidigare och storgäddorna bara sprutar upp. Trots det ökade intresset så dör gäddfiske i öppet vatten lite på vintern, vilket är synd. Hela december är nämligen en riktigt fin månad om man har lite pannben och väljer metoder som spar på energin.

9070

En metod som jag förespråkar under vintern är bottenmete med glidande sunken float. En suverän metod under dagar med grumligt eller kallt vatten, då man behöver fiska väldigt statiskt. Tidigare har jag kört en fast rigg men bytte helt för ca 3 år sen till glidande. Riggen nedan fick jag av min gode vän Johan Emmertz. En gäddprofet som både tänker och fångar utöver det vanliga.

Glidande Sunken paternoster.

Du behöver: Gäddtafs, gummipärla, big ring swivel, sunken float, sänkestafs, sänke och sleeve.

Flötet och sänkestafsen glider alltså fritt på huvudlinan vilket gör att gäddan inte känner något vidare motstånd när den väl behagar hugga.

 

 

parternoster

 

Bilden är lite missvisande. Jag brukar köra längder på ca 65% sänkestafs – 45% tafs till betet. Men det varierar ju från swim till swim.

Tänk på: Använd  0,30 nylon till sänkestafsen och gör ett par brottknutar längst med linan, så att den knäcks om gäddan skulle gå fast.

Cheerio.