När dagarna sväljs av vintermörkret och man inte har möjlighet att komma ut, finns det bara en sak att göra. Knyta tackel. Massvis med tackel. Kanske till och med onödigt många tackel. Inte bara för förberedelsernas skull utan för att det ger en riktigt skön pepp inför kommande pass. Mina tackelkvällar just nu går mestadels ut på att knyta tafsar till gäddfisket. Men även ett och annat pilletackel smiter in här och där.

Jag tänkte illustrera för er hur jag knyter en helt vanlig gäddtafs till flötmete. En superenkel och säker tafs för  både stilla och strömmande vatten. Den fungerar utmärkt till livebait-fisket men även till trottande med död sill, makrill eller vitfisk.

Mitt föredragna material:

En bra stålvajer ca 40 lb.

Krok, efter vilken storlek eller typ på betesfisken jag använder.

Pärlor.

Sax.

Förtyngd peang.

Swivels.

Jag börjar alltid med att knyta en stoppknut längst ner på vajern och trär sen på en pärla. Jag vill ha det till att pärlan fungerar som en huggpunkt för gäddan, en liten trigger som kan göra skillnad under sega dagar. Jag brukar använda mig av gula, röda eller svarta pärlor. I mitt huvud fyller de lite olika funktioner och jag använder dem vid lite olika tillfällen. Är det superklart i vattnet och gäddan är försiktig så skippar jag helt pärlan. Det mesta sitter nog i huvudet, men jag får för mig att det gör skillnad.
_mg_5173

Jag trär på den första kroken ända ner till pärlan och slår vajern ett varv runt en av krokböjarna. Sen börjar jag virva mina varv upp längst krokskaftet.

_mg_5174

När jag virat vajern hela vägen upp för krokskaftet gör jag det avslutande varvet på den sida av kroken som är närmast mig. Sen går jag igenom öglan och fixerar kroken.

_mg_5175

Nu är det dags att trä på den andra kroken och här är det bra om du på ett ungefär vet hur stor betesfisk du kommer att fiska med. Måtta så långt mellan krokarna du vill ha, sen följer du samma procedur som på den första kroken.

_mg_5176

Nu har jag krokarna fixerade och det är dags att snurra fast swiveln. Jag använder mig utav en metod som kallas för twiddling och innebär att jag med hjälp av en förtyngd peang, snurrar fast min swivel på vajern.

_mg_5177

Jag slår först ett varv genom öglan och fixerar sedan swiveln så att jag får den så rakt som möjligt mot knuten.

_mg_5178

Nu knäpper jag fast peangen i den korta änden av vajern och snurrar sedan peangen mot mig, ner längst vajern. I lagom takt och med jämnt tryck hela vägen tills peangen går ihop med vajern. Vajern, vajern, vajern.

_mg_5180

Nu klipper jag av den resterande lilla stumpen och vips är tafsen färdig. Jag brukar även värma den snurrade delen försiktigt innan jag testdrar den. Om man vill kan man köra en sleeve eller krympslang över den snurrade delen. Men det gör man som man vill.

_mg_5182

Sen fortsätter jag så tills jag somnar av utmattning i soffan eller tills flickvännen ropar från sovrummet att det får vara nog.

_mg_5188

Passa på att göra ett helt gäng när du ändå är igång och som sagt, tänk på betesfiskens storlek när du måttar avståndet mellan krokarna.

_mg_5189

Ursäktar den dåliga bildkvalitén idag.

Cheerio.