Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Bonefish på Bahamas

Jens med en tjock och massiv bonefish.

Regnet vräker ner och jag befinner mig på balkongen på vårt hotell. En förlorad fiskedag. I morgon är vår sista dag här på Grand Bahama, en av de största öarna på Bahamas. Det börjar rinna ut i sanden nu – att lyckas fånga en bonefish på fluga.

För drygt tre veckor sedan ringde Jens Fältman, en gammal kompis, och frågade om jag var sugen på att hänga med och fiska bonefish på Bahamas, på fluga! Jag som endast testat flugfiske en gång i livet, då knappa 30 minuter och nu över 25 år sedan. Men va f-n tänkte jag, Bahamas låter ju underbart mitt i värsta snöyran hemma i Sverige, och så himla märkvärdigt ska det väl inte kunna vara att svinga ut en fluga… Men jo, det är det! I alla fall för min del när det gäller fiske efter bonefish. En ytterst skygg och vaksam fisk där presentationen av flugan är a och o. Efter att vadat, kilometer efter kilometer, få syn på en liten grupp fiskar och snabbt och smidigt få ut en fluga på rätt ställe är inte det lättaste. Kryddat med kraftig sid- eller motvind för att göra det hela än mer intressant. Då, något smått stressad och med katastrofalt dålig teknik på att hantera flugspöet, slutade det för min del allt som oftast med att fisken försvann iväg fortare än kvickt. Såhär i efterhand borde jag såklart tränat in tekniken hemma och dammsugit internet efter råd och tips.

Något smått stressad, och med katastrofalt dålig teknik på att hantera flugspöet, slutade det för min del allt som oftast med att fisken försvann iväg fortare än kvickt.

Fisket bedrivs helt och hållet genom att man letar upp fisken visuellt – antingen via båt eller genom att man vadar över stora grunda sandbankar, så kallade flats. Det är här bonefishen söker sin föda som i första hand består av räkor, krabbor och andra småkryp. Bästa tiden är de 2 timmarna efter att lågvattnet vänder mot högvatten. Utrustade med polariserande glasögon och skarpa ögon vadar man sakta, steg efter steg i sökandet. En viktig faktor för framgång är då att det är soligt med svag vind. Under vår vecka på ön så har vi tyvärr lyckats pricka in ovanligt dåligt väder. En hel del regn men också sällsynt blåsigt och mulet, inte direkt de bästa förutsättningarna med andra ord.

En fisk som bjöd på en härlig fajt med flera galet snabba och långa rusningar – upp mot 60-70 meter.

Jens lyckades dock redan andra dagen lura upp en riktigt fin bonefish. En fisk som bjöd på en härlig fajt med flera galet snabba och långa rusningar – upp mot 60-70 meter. Allt gick blixtsnabbt från att fisken sug i sig flugan tills att Jens stod med spöet i en kraftig båge och linan formligen flög av rullen. Inte utan att jag blev smått nervös över hur jag skulle fixa det vid skarpt läge.
Vi hade lyckats hitta en grupp tailande fiskar inne på grunt vatten. Tailande fisk innebär att bonefishen äter frenetiskt från botten inne på grunt vatten och avslöjas då genom att deras stjärtfena sticker upp och glittrar i solskenet. Det absolut lättaste sättet att upptäcka fisk på från långt håll. Det är också då man har bästa chans att komma riktigt nära då de är fullt upptagna med att äta. En syn som närmast kan liknas likt ett skådespeleri enligt inbitna flugfiskare.

I fredags fick vi möjlighet att komma ut med båt tillsammans med Justin från Bonefish & Tarpon Trust. Vi begav oss ut till en avlägsen ögrupp drygt en timmes färd nordost om Grand Bahama. Ett oerhört vackert område med enorma vattenmassor bestående av flats och där man även hittar barracuda, en fisk som närmast kan beskrivas som en dopad gädda korsad med en vithaj. Efter någon timmes sökande efter bonefish utan större framgång så riggade Jens upp sitt #12 flugspö. Själv plockade jag fram mitt kära spinnspö. Det var inte utan det kändes som att komma hem igen efter några dagar med flugspöet – nu var man med i matchen igen. Jag hade turen att lyckas fånga en handfull argsinta ”Cudor” med toppvikt på runt 8 kilo. Stenhårda hugg och explosiva rusningar som får vår svenska gädda att framstå som tam och långsam.

Komma riktigt nära och försiktigt placera flugan i deras födoväg och slutligen lura en Bonefish.

Regnet har nu avtagit något och i morgon är som sagt vår sista dag. Hoppet lever ännu och kanske kan jag hitta en grupp tailande fiskar om vädret är med oss. Komma riktigt nära och försiktigt placera flugan i deras födoväg och slutligen lura en bonefish. Sedan återstår bara att lyckas kroka den, hinna med att få ut slacklinan utan att trassla in den i rullen, och slutligen drilla in fisken snyggt och elegant. För inte kan det väl vara så svårt att kroka och drilla upp en bonefish? Eller jo, kanske…

Fast fisk!

Det ser ju så lätt ut…

Undertecknad med en barracuda – som en dopad gädda korsad med en haj.

Justin Lewis driver båten sakta framåt och spanar efter fisk.

Kom igen!

Kategori: Blogg , Flugfiske , Nyheter

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!