Dagens ungdom…

För en tid sedan läste jag en forumtråd där några, ursäkta uttrycket, osnutna ynglingar beklagade sig över räckvidden på deras nappalarm under karpfiske. Vi snackar alltså sändare och mottagare om man behöver gå ifrån sin fiskeplats eller ha sitt tält en bit ifrån spöna. Klagomålen var många på diverse punkter och det fick mig att flina och tänka tillbaka på hur det var när jag själv började med specimenmete. Detta var vid en tid då Berlinmuren fortfarande var högst aktuell. Eftersom jag själv på den tiden var en osnuten yngling fanns det inte på kartan att ha råd med de då högst raffinerade nappalarmen. Således blev det att sitta med hökögon vid spöna, dag som natt. Ända tills det dök upp en schematisk skiss på hur man själv gjorde ett nappalarm! Komponenter införskaffades och de fick sannerligen dö lödkolvsdöden både en, två och tre gånger.

Till slut blev det dock en färdig ”produkt” och stolt som en tupp riggade man upp med ett fucking jävla nappalarm bredvid kompisarna. Nog för att det tjöt som en gris så fort det regnade och ibland tjöt det inte alls trots att en karp redan var på väg till andra sidan sjön med betet. Men de lärdomarna tog man med sig och gjorde fler prototyper. Som förvisso också tjöt som en gris när det regnade. När jag så lyckades skrapa ihop fler kronor än strån på moppemustachen inhandlades slutligen några billiga ”köpe-larm”. De var om än möjligt ännu sämre (på bilden längst ner) och det fick dröja tills körkortsåldern innan de första vädertåliga och hyfsat pålitliga nappalarmen hamnade på mina banksticks. Men inte heller de hade någon sändare eller räckvidd för den delen. Bara typ 100 decibel, utan volymratt, men de funkade fint i obygd. Dock inte vid närliggande hus mitt i natten, men det är en annan historia…

Nåväl, jag kom att tänka på mina gamla hemmaknåpade larm idag och rotade fram relikerna ur en djup och dammig gömma. Min första tanke var hur fan jag kunnat fiska med något sådant. Min andra tanke var att jag fortfarande suger på typ hantverk. Men ja, de fyllde sin funktion (någorlunda) och drev mitt fiske framåt (någorlunda).

Tänk på det osnutna ynglingar när ni klagar på räckvidden på era moderna och vattentäta köpe-larm! 😉

/Micke

Från vänster: Nappalarm MK I med utanpåliggande "ljudsystem" (mono). Nappalarm MK II med tunn och modern design - inbyggd siren. Liggande: Fullständigt värdelöst köpe-larm.

Från vänster: Nappalarm MK I med utanpåliggande ”ljudsystem” (mono). Nappalarm MK II med tunn och modern design – inbyggd siren. Liggande: Fullständigt värdelöst köpe-larm.

FACEBOOK

Kategori: Nyheter

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!