Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Fredagsintervjun: Hampus Rosberg om tjusningen med havsmete

Efter många års fiske efter sötvattenarter så kände Malmöbon Hampus Rosberg att han behövde en nytändning. Fiskeintresset räddades av havsmete från båt. Nu drivs han av jakten efter nya arter att storfiskeregistrera.
– Jag har snöat in på mete i havet. Det finns mycket att utforska och utveckla, berättar Hampus.

Hampus med långa från Skagerak.

“Det känns som att det är ofta man åker till Blekinge för att fiska gädda – och sen åker man hem lite besviken. Fisket är inte längre var det en gång var.”

Insikten fick Hampus att ändra bana. Havet lockade med sin oändlighet och stora artrikedom. Och det visade sig vara ett roligt fiske där man nästan aldrig går tomhänt hem.
– I vintras så fick jag 109 stycken plattfiskar på en tur. Det var galet, det högg hela tiden. Helt magiskt, minns Hampus.

I vintras bestämde han sig för att skapa Facebook-gruppen Havsmetare Artfiskare. På bara några månader är gruppen uppe i närmare 600 medlemmar. Hampus tycker det är kul att så många visar intresse för just havsmete.
– Jag trodde inte att responsen skulle vara så här stor, men det är grymt. Folk är verkligen intresserade av det här fisket. I gruppen har vi såväl nybörjare som veteraner – och alla hjälper alla, säger han.

“Det är inte så mycket hemligheter i det här fisket utan alla är givmilda och hjälpsamma.”

Förutom havsmete så är också Hampus en duktig specimenfiskare.

Hampus berättar att han fiskar allt, från djuphavsfiske i Skagerak till makrill i Öresund, men fisken som ligger närmast hjärtat just nu är plattfisken. Och han är inte ensam, fler och fler visar intresse för sandskäddan, rödspättan och skrubbskäddan.
– Det är en stridbar fisk för sin vikt. På lätt utrustning är den riktigt rolig, säger han.

“Tekniken vid havsmete från båt är inte så svår. Jag brukar likna det med dropshotfisket efter abborre. Det viktigaste är att man hela tiden har kontakt med botten, vikten ska dunkas i botten under invevning.”

När bottenslammet och sanden rörs upp fångar det plattfiskarnas intresse. Huggen är ofta hårda. Myten om att man ska låta fisken tugga på betet innan mothugget sätts ger inte Hampus mycket för. Istället förespråkar han snabba mothugg för bättre fångstchans – men också för fiskens skull. Låter man fisken tugga för länge på betet så finns risken att det kommer långt ner i svalget, vilket försvårar ett lyckosamt återutsläppande.
– Något som känns extra roligt är att attityden inom havsmetet har börjat ändras. Nu utövar många catch and release. Förr så slog man ihjäl allt. Men det går ju inte, vill man ha ett hållbart fiske så kan man inte slå ihjäl 70 fiskar varje gång man är ute. Då blir det samma situation som för Östersjötorsken, säger Hampus.

Rödspättorna i Öresund kan bli såväl stora som fina.

Vilket mete rekommenderar du nu under sommarmånaderna?
– Sommaren är en period då metet i Öresund är lite mindre effektivt på just plattfisken. Men det går ju bra att havsmeta makrill. Det första man behöver göra är att lokalisera fisken med hjälp av ekolod. Sedan mäskar man med en smörja av hackad sill som heter Rubby Dubby.

“På västkusten är det perfekt att meta efter berggylta och blågylta nu. Bottenmete med räka eller mussla vid kanter längs bergsväggarna är framgångsrikt.”

Vad är målet nu i den närmsta framtiden?
– Jag är inställd på att jaga fler arter. Mitt främsta mål är att få registrera fler fiskar i storfiskregistret, avslutar Hampus.

Fiskefeber tackar Hampus Rosberg för tipsen och uppmanar alla våra läsare att ansöka om medlemskap i Havsmetare Artfiskare.

Kategori: Fredagsintervjun , Intervju , Nyheter , Vinterfiske
Etikett: , , , , , ,

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!