Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Fredagsintervjun: Stephan Nielsen om att fiska musky

Förra veckan var allas vår favoritdansk, Stephan Nielsen från Sporting Tackle Shop, över Atlanten och fiskade musky tillsammans med ett gäng goda vänner. Fiskefeber tog sig en snabb pratstund med Skandinaviens kanske mest rutinerade muskyfiskare.

När inte muskierna var intresserade passade Stephan på att fiska lite bass. FOTO: Fredrik Stjärnkvist

Hur var det “over there”?
– Det var riktigt bra. Vi hade en skön och trevlig känsla i gruppen och alla mådde bra och njöt. Det var roligt att få träffa många kollegor i branschen.

“Fisket var tyvärr rätt segt. Vi hade det extremt varmt med 80-90 fahrenheit (ungefär 26-32 grader) och det gjorde det inte lättare… Muskierna var slöa och svåra att få till att hugga.”

Vart befann ni er?
– Vi bodde på Vermilion Dam Lodge i Minnesota och vi fick förmånen att få fiska med några av de bästa guiderna i världen.

Det är inte första gången du är i USA och fiskar musky. Hur började allt?
– Det är väl 15 eller 16 år sedan jag åkte på min första muskyresa. Jag var på Chicago Muskyshow och blev väldigt sugen. Jag träffade Jason Hamernick och bokade en vecka med honom. Sen dess har jag varit fast.

“Det är ett helt annat tryck i vattnen idag – människor över allt. På den tiden var det mycket mindre folk som fiskade efter musky. Sedan har allt blivit mycket enklare idag med duktiga guider och specialdesignade beten i tusental. Men känslan är densamma. Jag älskar att fiska lika mycket idag som jag gjorde för 15 år sedan.

Stephan med två fina bass. FOTO: Fredrik Stjärnkvist

Vad är det med muskyfisket som lockar dig att åka tillbaka till USA varje år?
– Muskyfisket är coolt – allt som har med detta fisket att göra är coolt. Båtarna, guiderna, grejorna, fiskarna… Allt är stort och brutalt. Man är totalt slutkört efter en veckas semester, men extremt lycklig.

För oss som aldrig har fiskat musky, vad skiljer från gäddfisket?
– Den stora skillnaden mellan gädda och musky är att det är svårt. Det är ett extremt tufft fiske och när man väl krokar en stor musky är det som att kroka ett godståg. Huggen är stenhårda och brutala!

“Det är pannbensfiske som gäller. Du fiskar oftast 12-15 timmar per dag och ska vara glad om du ibland bara har en följare. Man säger att det är 10 000 kast mellan varje fisk.
Men jag älskar det – om det var lätt vore det inte kul.”

Din största musky någonsin mätte över 140 centimeter. Hur var känslan när du insåg vilken drömfisk du höll i händerna?
– Det var fan obeskrivligt. Jag fiskade med min kompis Duff och han ser inte så bra. På grund av detta vill han ofta trolla och jag själv är inte jätteintresserad av att trolla efter musky. Jag spinnfiskar hellre. Efter att vi trollat en hel dag och inte fått någonting så lyckades jag övertala honom att vi skulle spinnfiska den sista halvtimmen. Vi var i en sjö där vi visste att det fanns riktigt stora muskies, där du verkligen kan gå från zero to hero, på riktigt. Efter tre kast så kliver det på en rejäl fisk. Jag kämpar som tusan för att få in den till båten. Duff, som inte märkt något, vänder sig om och frågar vad jag sysslar med. Jag minns att jag bara skrek “ta fram håven för faaan”. När fisken låg i håven såg vi att den var enorm! Den mätte 144 centimeter och bottnade direkt en våg på upp till 50 pounds. Tyvärr hade vi inget annat med oss som kunde väga fisken…

En fiskeresa är så mycket mer än att bara fiska. Passa på att njut av maten och kulturen. FOTO: Fredrik Stjärnkvist

Vad krävs för att fånga en stor musky?
– Att du är på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Det finns bara 10-12 vatten i USA där du kan fånga riktigt stor fisk. Dessutom måste du vara där vid rätt årstid.

“Du måste ha en jävla massa tur och och ett riktigt starkt pannben. Många pallar inte stå och kasta 10 000 gånger innan de får chans att kroka en musky. Men vad är det man brukar säga; ju mer du fiskar, ju mer tur får du.”

Sporting arrangerar resor till USA för muskyintresserade. Vad är dina tips till dem som funderar på att åka?
– Jag tycker att är man intresserad så ska man passa på att hänga med. Vi arrangerar en resa nästa år och det är nästan redan fullbokat. Jag tror vi har två eller tre platser kvar. Man ska passa på att göra saker när man fortfarande kan. Sedan tycker jag att det är viktigt att passa på att njuta – att man gör mer än att bara fiska.

Fiskefeber tackar Stephan för att han tog sig tid och pratade med oss. Tycker du att det låter intressant med muskyfiske? Besök då Sporting.se för att ta reda på mer!

Kategori: Intervju , Nyheter
Etikett: , , ,

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!