Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Fredagsintervjun: Torbjörn ”Buster” Odén om varför han aldrig döpt ett enda av sina beten

Torbjörn “Buster” Odéns meritlista är imponerande. Som en av hjärnorna bakom världsframgången Buster Jerk och fångsten av två 15-kilos gäddor i den omtalade fiskefilmen “Gäddfeber” är det nästan en underdrift att benämna honom som en sann fiskelegendar. Efter 17 års arbetande inom branschen är han idag minst lika aktuell.

Efter 17 år i branschen är Torbjörn ”Buster” Odén fortfarande lika aktuell.

Ålder: 43 år
Sysselsättning: Säljare på Daiwa Scandinavia. Betesbyggare för samma företag.
Favoritfisk: Gäddan alla gånger. Jag är uppvuxen med att fiska gädda. Ska man bli bra bra så måste man satsa hårt på just den arten.
Mål 2018: Det var att ta upp hockeykarriären igen, men det vetefan hur det blir med det. Annars är mitt mål att fiska så mycket som möjligt. Lättare sagt än gjort med fyra barn och lite fritid…

Du är nu aktuell som skaparen av Lazy Jerk, ett bete som direkt har levererat många stora gäddor. Hur skulle du vilja beskriva betet?
– Jag älskar att experimentera och bygga nya beten. Inspirationen hämtar jag från vad andra betesbyggare gör, men jag försöker alltid skapa något som ingen annan har gjort. Lazy Jerk är formad på ett speciellt sätt. Jag gjorde betet smalt för att man ska kunna kasta långt – men också för att kroka bättre. Trots att den är smal så har den en tydlig och klar siluett i vattnet.

“Jag tittade på hur dagens tävlingsfiskare fiskar. De behövde ett bete som kastar långt, är lättfiskat och som krokar fisk. Ur det växte Lazy Jerk fram.”

– Tittar du och jämför med Buster Jerk så skiljer sig Lazy på en del punkter. Buster är ett bete som fiskar jättebra, men det är gjort för en annan tid och ett annat fiske. Då fiskade man jättemycket i skärgården i grunda vikar. Då behövdes det ett bete som gick “shallow” och hade en hög profil. Idag bedrivs fisket i sjöar som Mälaren, Vänern och Vättern och det är stor skillnad på hur man fiskar.

“Det är min samlade kunskap som ligger som grund för Lazy Jerk. Den smalnar av baktill för att fisken ska rinna av betet och fastna i kroken där bak. Den är medvetet snabbsjunkande för att passa i stora och djupa sjöar. Men trots detta går den ändå att fiska långsamt.”

I grumligt vatten föredrar Torbjörn ”Buster” Odén mörka eller röda beten.

Vad är egentligen hemligheten bakom dina beten?
– Jag tror att det är som så att jag alltid försöker göra saker bättre. Idag känns det som att alla gör samma sak – samma typ av bete. Kollar man i forum eller på facebook så verkar det som att det är viktigare vad betet ska kallas än hur det verkligen fiskar.

“Jag har aldrig någonsin döpt något av mina beten. Det enda jag har fokuserat på är hur betet har fiskat. Jag tror inte att gäddor bryr sig om coola namn.”

Vad tycker du är de viktigaste egenskaperna hos ett bete?
– Det beror helt på betet. Men om vi pratar om jerkbait så tycker jag det är viktigt att man hela tiden vet vad betet gör. Det ska ha den rätta känslan. Många beten idag känns opålitliga på det sätt att man inte vet hur de beter sig nere i vattnet.

“Kollar du på Buster eller Lazy så vet du exakt hur de går i vattnet. Du ser på knyckningarna i tafsen var betet befinner sig. Det är beten som du fiskar med självförtroende – och det är viktigast av allt.”

Vissa säger att de föredrar ett bete med rejäl profil, medan andra hellre ser en särskild gång. Vad tror du att gäddan går igång på?
– Det är så olika. Anders Forsberg sa en gång till mig att ibland vill gäddan ha ett bete som rullar, ibland vill det ha ett som går yvigt från sida till sida. Det är därför det finns så många olika beten som fiskar bra. En bred profil är att föredra om du fiskar högt upp i vattnet över växtlighet, när gäddan kan ligga gömd och titta upp på betet, men det är inte alltid som gäddan är intresserad av att jaga nära ytan.

Lazy Jerk är ett av Kristian Keskitalos absoluta favoritbeten. Inget dåligt betyg…

När jag pratade med Kristian Keskitalo för några veckor sedan så berättade han att han alltid fiskar långsamt. Vad tror du om det?
– Jag och Kristian pratade faktiskt om det häromdagen – ingen av oss har någonsin fått en riktigt stor gädda på snabb inspinning. En stor gädda vill ha god tid på sig att ta beslut om den ska attackera eller inte.

“Små gäddor går igång på snabbt invevade beten, det ger tydliga signaler om flykt. Men man fångar aldrig en stor fisk på det sättet.”

Vad tror du om färgen på beten. Har det någon betydelse?
– Jag tror att det har betydelse, men kanske inte på det sätt som många tror. Jag brukar använda mig av tre olika typer av färger. Ett flashigt färgval – guld, silver eller koppar kvittar – när det är soligt och ljust ute. Ett gul- eller chartreusefärgat bete när vattnet är klart. Och ett rött eller mörkt bete när vattnet är grumligt. Folk pratar ofta om betydelsen av olika nyanser, men det tror jag är rena “mumbo jumbo”. Det är inte ens klarlagt om fisken ser färger. Ser fisken ens skillnad på mörkrött och lila?

Om du bara får välja en enda betestyp att fiska med, vad blir det och varför?
– Då blir det en jerk. Du kan fiska den på så många sätt och över olika djup.

Buster eller Lazy?
– Alla gånger Lazy Jerk. Det är ganska enkelt, nu är nu. Om några år, när jag tagit fram ett nytt bete som jag är nöjd med, så kommer säkert det att vara mitt bästa.

Ja, när får vi se nästa bete från din sida?
– Jag har faktiskt hela verkstaden full av beten. Men de ska fiskas och laboreras med tills den dag jag känner att “detta är så bra att fler borde få chansen att fiska med det”.

Fiskefeber kan knappt bärga oss tills vi får känna och klämma på Torbjörn “Buster” Odéns nästa skapelse. Vi tackar ödmjukast denna fiskelegendar för vår pratstund och önskar all lycka i framtiden.

Kategori: Fredagsintervjun , Intervju , Nyheter
Etikett: , , , ,

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!