Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Hemma hos – Lovely Lures

En vanlig kylslagen söndag i vinterland. Vad ska man hitta på? Varför inte besöka Johan ”Lovely Lures” Sundin? Sagt, gjort och tänkt! Jag sätter mig i bilen, lämnar staden, och far iväg på slingriga vägar i ett vintervitt snölandskap. Efter någon halvtimme är jag framme och Johan tar emot mig i sin verkstad.

Som vanligt hos våra svenska betesbyggare är det… yteffektivt, kan man säga. Trångt kanske någon skulle drista sig till att påstå. Det är tydligen extra fullsmetat just nu, eftersom det är fullt i orderblocket inför säsongen. Lådor med utsågade och frästa kroppar, dunkar med epoxy, glitter, flaskor med airbrushfärger i alla möjliga och omöjliga kulörer och ytterst skira flak i florstunn abalone.

Det hela är som ett besök i tomteverkstan och jag rycks med, blir som ett barn på julafton. Kameran smattrar på för fullt!

– Det ser ut som att du är i full produktion Johan?

– Ja, jag går för fullt. I år har jag hittills byggt 700 beten… så det har varit intensivt kan man säga. Det har redan gått 18 liter epoxy. Det kanske säger lite om vilka volymer material som går åt.

Jag frågar på om betesbyggnad, målning och modematerialet abalone. Johan förklarar så gott han kan och helt klart är att det är otroligt många moment inblandat innan ett bete är simfärdigt. Just abalone är ett helt eget kapitel…

I verkstaden har Johan ett akvarium dedikerat för att testa betenas viktning. Johan tar ett par beten på måfå, häktar på krokar och beteslås och släpper. Balansen är nästan otäckt bra. Betena sjunker sakta, sakta och ställer sig försiktig på akvariets botten. Imponerande!

Efter mitt besök i verkstaden kollar jag igenom Johans fiskerum, vilket kräver en alldeles egen text. Kortfattat kan man säga att det var innehållsrikt och sprängfyllt. Som om en drake fått för sig att samla fiskeprylar istället för guld och ädelstenar. Ungefär så.

Vi fortsätter rundturen till Johans kök, drar fram ett par koppar kaffe och börjar snacka minnen, fiskeskvaller och smider gemensamma fiskeplaner. På bordet ligger en hög beten, Johans signaturbete Grinder men även tailar och en enorm popper för fiske i tropiska vatten. På senare tid har intresset för Lovely Lures fina hantverk ökat även internationellt.

Var Johan och hans snidande befinner sig om ett par år kan man bara gissa sig till. Att döma av dagens besök tror jag att vi får se mer av Johans fisken och det från platser som kanske är rätt så oväntade, men samtidigt oerhört spännande!

Vad gäller hans betesbyggande gissar jag på en rätt brant efterfrågekurva där exempelvis USA-marknaden och muskyfisket absolut flimrar till i min spåkula.

/ Roger Thuring

En av Johans senaste skapelser, Lill-Bowie. Ett bete med en form som kräver många moment. Samtidigt så är det just formen som gör att den går som den gör i vattnet. Lätt oregelbundet och skadat. Stor silhuett och ett lätt byte… vad kan gå fel?

Bengt Öste talade om ”den blå och den bruna” när det gällde färgval vid gäddfiske. Kanske kan man säga att dessa är moderna versioner av samma tänk?

Välbalanserat! I akvariet testar Johan betena så att de är i gränslandet mellan slow-sink och suspending. När ett bete balanserar på krokarna, då vet man att det är rätt.

Det går åt mängder med epoxy till betesbyggnad i den här skalan. Enkla tvålpumpar löser hantering och dosering på ett fiffigt sätt. Om du arbetar med epoxy, glöm inte att skydda dig, det är en farlig produkt.

Signaturfärgen Green lantern och årets absoluta modefärg: Spotted bullhead!

Green lantern är en av Lovely Lures signaturfärger. Och lyser upp, det gör den verkligen. Och ja, Red lantern finns också i sortimentet.

Abalone är ett pärlemorskimrande material som är ytterst iriserande och utvinns ur vissa snäckor. Det är dyrt, sprött och ruskigt trixigt att arbeta med. Men resultatet är å andra sidan häftigt!

Kategori: Blogg , Gädda

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!