Kveitedrömmar

Nu när snön vräker ner på många håll i Sverige och isarna inte hann lägga sig ordentligt innan så gör man på många håll det klokast i att stanna hemma.  Och vad passar bättre än att drömma om den kommande sommaren när man sitter uppkrupen i soffan med en varm kopp kaffe.

Själv så skenar mina drömmar ofta iväg till vårt västliga grannland, landet där de stora hälleflundrorna regerar i havet och måsarna ständigt skriker åt oss fiskare. Redan nu så är minst 2 besök planerade, i slutet på mars så åker vi upp med turskidorna och tält för en storsatsning efter öring och röding i orörda vatten och sedan blir det nog ett besök kring Saltströmmen för en havsfiskeutmaning mellan Umeå och Gäddede. Jag kan lova att ni kommer att få läsa mer om detta framöver, antingen i papperstidningen eller kanske direkt här i bloggen.

Men nu ska jag inte vara oförskämd och inte presentera mig först. Robert Fjällborg heter jag och har under de sista åren skrivit och fotograferat fiske och fiskar i olika sammanhang, en del har ni kunnat läsa om i vår papperstidning och andra av er kanske har sett eller läst mina verk i Västerbottenskuriren eller kanske på Fiskesnack.com

Min tunga kameraväska har rest kors och tvärs över Norrland, Norge och även till sydligare breddgrader som Azorerna där jag på ett rutinerat sätt tillsammans med min svåger lyckades dra en Barracuda i storlek som ett större skohorn under 3 dagars fiske. Nåja, som tur är tillhör man den lilla skaran i Sverige som faktiskt får betalt för att bli utan fisk. Det vill säga så länge någon av kompisarna lyckas dra något som passar i sökaren på kameran.

Min fiskekollega S-O Larsson som driver Miekofishing.se har skrivit samman lite tips för er som under kommande sommar tänkt satsa på just hälleflundrafiske i Norge, och framförallt effektiv C&R då dessa vackra och ibland gigantiska fiskar gör sig bäst i vattnet.
S-O är väldigt erfaren av detta med riktat fiske efter hälleflundra och här kommer en del av hans tips till er som är nya inom området:

Det finns väldigt lite forskning på graden av överlevnad för sportfiskade hälleflundror i dag. De få försök som gjorts visar dock på hög överlevnadsgrad.  Teoretiskt sett bör detta stämma då hälleflundran saknar simblåsa och klarar tryckförändringen bättre än vad fiskar med simblåsa gör. Det krävs dock att man behandlar fiskarna på rätt sätt. Det finns två viktiga saker att tänka på:

  • Fiskar över 120 cm bör ej tas in i båten. Deras vikt gör att ryggen förmodligen kommer att skadas. Fiskarna klarar inte av tyngdlagen som är ovanför vattenytan.
  • Ta inte i fisken med torra händer eller kläder. Om detta görs får fisken ”brännskador” vilket kan leda till döden.

Enkelkrok

Om du använder stingerkrokar på dina jiggar bör du använda enkelkrok. Dessa krokar hälleflundran bra och sitter minst lika bra som en trekrok under fighten. Det är dessutom mycket lättare att kroka av en hälleflundra från en enkelkrok än en trekrok. Det är dessutom risk att du själv fastnar i en trekrok när du krokar av fisken.

Ett par gummiband håller enkelt kroken i position.

Fight

För att undvika att hälleflundran får onödigt mycket mjölksyra under fighten bör du ta fisken hårt, max 10-12 minuter. Detta ställer hårda krav på din havsfiskeutrustning. Ytterligare en anledning till korta fighter är att krokens fäste i fisken större och större. Detta medför att fisken lättare går förlorad. En fisk kan till och med dö av för mycket mjölksyra.

Fisken skall fightas med hård press, här krävs ordentlig utrustning.

Hajkrok

Det finns begränsad tillgång på verktyg för att säkra hälleflundror i dag. Det mest skonsamma sättet att säkra kveite är med hajkrok. Kroka hälleflundran i underkäkens insida så krokspetsen går ut från munnen på fisken. Var noga med att inte pricka fiskens tunga. Det tunna skinnet i underkäken innehåller väldigt få blodkärl och fisken blöder väldigt lite om den alls blöder. Var nog med att inte lina tampen till kroken runt armen. En stor hälleflundra kan med lätthet dra dig över relingen. Tampen bör i stället säkras i båten.

Kroken sätts inifrån munnen och längst fram i underkäken.

Hälleflundrasnara

När kroken sitter i hälleflundrans underkäke säkras fisken med en snara för hälleflundra. Detta görs för att kunna mäta fiskens längd och senare konvertera den till vikt med tabellen för hälleflundra. Snaran bör vara försedd med ett långt skaft för att enkelt kunna trä snaran över fiskens stjärtspole. Fisken ligger ofta med stjärten nedåt i vattnet. Det finns snaror för hälleflundra på marknaden men den är inte helt optimala att arbeta med.

Här är det hemmabygge som gäller, en gammal håv har offrats i detta exempel.

Måttband

Jag använder en tumstock vid måttning av hälleflundra. Den är enkel att placera efter hälleflundrans kropp när fisken är säkrad med hajkrok och snara. Nackdelen är att den rostar men en tumstock klarar utan problem en resa och tumstockar är billiga och bör bytas med jämna mellanrum.

Kroklossare

Kroken kan sitta långt inne i käften på en hälleflundra. På en stor fisk är gapet på hälleflundran stort. Därför är det viktigt att ha en väl tilltagen kroklossare.

Fotografering

När fisken skall fotograferas sker detta bäst efter hajkroken fästs i underkäken och hälleflundrasnaran runt stjärtspolen. Då ligger fisken lugnt vid sidan av båten och man kan i lugn och ro koncentrera sig på att fotografera fisken.

För den som vill läsa fler tips om just hällefisket så kika in på S-O´s sida norgehavsfiske.se

Och nu får jag säga på återseende, jag drar själv iväg till Florida om några dagar och blir där över jul och nyår. Jag har kikat på prognosen och den utlovar ”överhängande risk för sporadiska fisketurer”.

Skitfiske!

//Robert Fjällborg

FACEBOOK

Kategori: Nyheter

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!