Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Maximera ditt gäddfiske i sommar

Gäddfiske på sommaren är populärt. Inte för att gäddorna är stora eller att fisket är särskilt bra. Utan mer för att vädret är härligt och man har lite extra ledighet. Men det finns såklart stora chanser till bra fiske och storgädda även under den varma årstiden. I nr 5 av Fiskefeber (ute i butik 4 juni) kan du ta del av Rasmus Ljungqvist råd och tips för ett lyckat sommargäddfiske. För er som inte vill vänta bjuder vi här på några utav tipsen.

Våga vägra småbeten
Eftersom fiskar är växelvarma djur så bidrar den varma vattentemperaturen till att gäddan får en mycket snabbare ämnesomsättning. Gäddan behöver därför äta mer och oftare för att inte tappa hullet. För att inte ödsla för mycket kraft på jakten så inriktar sig många gäddor sommartid på stora byten som varar länge. Du bör därför våga fiska med rejäla beten. En jigg, wobbler eller ett swimbait uppemot 40 cm är kalasföda för en stor sommargädda. Pröva att lägga till spinnarskedar eller rassel till ditt gummi, i varmt vatten kan beten som gör mycket reklam för sig vara en fullkomlig succé!

Vid sol och bleke – välj strömmande vatten
Dagar med stark sol och avsaknad av vind kan vara rena döden för ens gäddfiske om man befinner sig på en sjö eller i skärgården. Min uppfattning är dock att älvar, åar eller kanaler med stark eller medelstark ström kompenserar avsaknaden av vind nästan helt och hållet.

Här är syrehalten hög trots badvarmt vatten och turbulensen från strömmen ger samma trygghetskänsla för jagande gäddor som krusningar från vinden. Faktum är den att jag nästan alltid haft sämre fiske vid blåsigt väder i strömmande vattendrag, än vid helt vindstilla. Det känns som att vinden i kombination med krafterna från strömmen nästan blir ett kaos för gäddan, som får svårt att upptäcka sina byten. Ett scenario som har upprepat sig i flera olika vattendrag. De senaste åren har jag faktiskt landat tre gäddor över 12 kilo som fångats i strömmande vatten då termometern visat 30 grader i skuggan och vinden varit helt stilla. Ofta är även vattentemperaturen något lägre i strömmande vattendrag, det i kombination med en hög syrehalt bidrar till piggare gäddor som ofta har en god kondition och är lätta att återutsätta trots högsommarvärmen.

Dagar då gäddorna ser svart
Vissa dagar i starkt solsken kan fisket verka helt lönlöst, men ibland kan små detaljer vända fiaskot till succé. Ett tips för att vända trenden i starkt solsken är att pröva att fiska med kolsvarta beten. Flertalet gånger vid kombinationen klart vatten och starkt solsken har just helsvarta beten varit nyckeln till framgång. Troligen utgör den svarta färgen en bra kontrast mot det starka solljuset och upptäcks troligen enkelt utan att uppfattas för skrikig eller onaturlig.

Som sagt, i nästa nummer kan du läsa fler tips och råd för sommargädda av Rasmus Ljungqvist!

Kategori: Gädda , Nyheter

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!