Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Megamört

Alexander Holmer hinner inte mycket mer än komma hem innan det är dags för nästa satsning. Denna gång går resan mot Rögle dammar strax utan för Lund. Siktet är instället på de sällsynta och stora mörtar och rudor som simmar i dessa dammar.

Alexander berättar hur det hela gick till:

Efter idfisket förra helgen var det dags för en tripp ner till kära Rögle dammar. Vi kör direkt efter jobbet på måndagen och som alltid är man totalt lyrisk inför vad som komma skall. Vi planerar att fiska mån-tor och SMHI lovar ösregn och storm. Perfekt väder för att sova i tält. Med mig har jag en god vän, Christoffer Persson, det är hans första tur ner till Rögle. Christoffer fiskar i första hand gädda men ska nu testa på braxenfiske.

Natten till tisdag bjuder mig på en braxen med vikten 4,4 kg, dock inte riktigt den fisken jag hade siktat efter då jag är ute efter mört och ruda. Men det är alltid kul med napp. Följande natt mot onsdag kliver det på en fin lite finare braxen till Coffe på 6,380 kg vilket på samma gång är nytt PB för honom. För mig blev det en blanknatt och tankarna snurrar runder i huvudet – är det fel på mina riggar? har vi för lite mäsk? Ja, funderingarna bara snurrade runt i huvudet. Men o andra sidan vet man aldrig med Rögle. Allt kan vända på en femöring. Jag bestämmer mig för att fortsätta med den taktik jag lagt upp. Natten till torsdag blir denna trips sista natt – och vilken natt det blev!

Klockan är lite efter 21.00 och plötsligt piper det till i larmet, 3 ggr, rätt snabbt, jag vaknar och mer eller mindre bara sliter upp tältdörren. Regnet har avtagit och det är uppehåll. Jag går ner till spöna och stirrar på hangern men den rör sig inte en millimeter. Tänker att det var säkert en fladdermus igen men hinner inte tänka tanken klart innan det går ut lina från rullen. Likt en Tomahawk flyger hangern upp – jag greppar spöet och böjer spöet sakta bakåt samt tar ett par vevtag. Känner direkt att det inte är en stor brax då fisken i andra änden är väldigt livlig. Tankarna är många. En liten sutare? En ruda eller kanske trots allt en liten braxen? Stötarna som fisken ger ifrån sig är alldeles för stora i min värld för att det ska vara en mört. Pannlampan glöder och är inställd på max zoom, jag ser fisken ca 3 meter ifrån land och där lite under ytan ser det ut som en liten brax/ruda då en mört i min värld inte blir så groteskt hög som denna fisk är! Coffe håller med. Fisken är minst sagt livlig och vill absolut inte in i någon håv. Jag styr fisken och Coffe försöker håva – jag pressar in fisken försiktigt mot håven och Coffe är beredd men då drar den iväg igen samtidigt som Coffe lyckas dra undan håven! Tacka gud för det!

Nu vet jag till 100 % att detta är en mört av RANG och med adrenalin i kroppen säger jag till Coffe att ge mig håven, jag mer eller mindre rycker jag den från hans hand och sedan styr jag själv in fisken i håven. Upp på mattan, en snabbvägning och mätningen utförs. Måtten visar 42×33 cm, galet! Då jag vill ha ryggen 100% fri utan någon som helst tvivel då det i detta fallet gäller ett ev dammrekord, skriver jag till Lennart Brännström på Facebook att jag hade en brutalt stor mört i håven. Han kommer ner och även han är med under vägningen och vågen stannar på 1340 gram vilket får mig att fullkomligt bara tappa andan. Ligger sömnlös ett par timmar efteråt och försöker förstå vad som just hänt?! Senare denna sista natt kliver det på en braxen som pressar vågen till hela 7,250 kilo till Coffe. Så avslutet på denna resa blev minst sagt helt underbart.

Kategori: Mete , Nyheter

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!