Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Norrländsk sjökrokodil – 15 kilo och 130 cm

15,01 kilo och 130 cm. Två drömgränser för en svensk gäddfiskare.

Oscar Tjälldén har lagt många timmar ute på olika vatten under flera års tid. Målet har hela tiden varit en gädda över 15 kilo. Och förra veckan lyckades han! Vi kontaktade Oscar och bad honom att berätta hur det gick till:

Dagen började med uppstigning 05.00 för en snabb sväng ut på en sjö för att se om jag kunde hitta någon aktiv bytesfisk. Jag hade redan bestämt mig för att bara köra ett kortare fiskepass senare på dagen. Dagen innan hade jag varit på ett annat område och haft ett grymt lyckat fiske med 110 cm och en 117 cm i topp! Jag hade då fiskat från 05.00 till 21.30. Jag brukar låta fingrar och händer vila lite extra när jag fiskar i längre perioder. Efter detta passet skulle jag jobba i 3 dagar och sedan följa upp det med 10 dagar fiske. Det låter kanske konstig att byta område helt när jag hade så bra fiske där dagen innan. Men så här på hösten brukar det vara en nyckel – att hitta den mest aktiva fisken. Och jag gjorde nog rätt beslut kan man säga…
Jag startade mitt fiske vid 16.00 och tänkte fiska fram till 21.00. Det började riktigt segt, hade någon stöt här och där, och landade tre mindre gäddor. Men på en kant där bottenstrukturen går upp drygt 2 meter, hittade jag en stor ansamling av bytesfisk, och där hade jag en riktigt bra stöt på en Söderjigg! När jag undersökte gummit såg jag att fisken inte bitit över betet, så jag tänkte för mig själv att den kan jag kanske lura igen. Bytte frekvent mellan plast och gummi, och upp och ner i storlekar. Till slut satte jag på en Savage Gear 3D Trout 40 cm, ni som vet hur stort det här betet är vet också att man inte gör så många kast med ett sådant bete. Men enligt min åsikt så behöver ju inte kasten vara så långa, om man vet vart man vill ha betet i vattnet så att säga. Och jag ville bara att den skulle komma över den där kanten!
Sagt och gjort slungade jag iväg den, och lät den landa på toppen och tog hem den sakta med extremt långa vevstopp, blandat med några knyckar så den bara så där lyfter från botten. Och vilket hugg! Jag tror polletten trillade ner direkt att det var en fisk över 12 kilo! En rätt behaglig drillning och den kom in perfekt för håvning, och jag krokade av den direkt.

Vilket monster! Ryms ju knappt i håven.

Jag började sedan ringa runt till vänner för hjälp med fotograferingen! Den första vännen jag ringde till var borta på festligheter, men när han svarade skrattade han lite och sa ”har du fått någon stor gädda nu?”. Ja sa jag, men jag vet inte hur stor! Då skrattade han och sa ”är det den där över 15 du pratat om?” Vet inte, lova att svara när jag ringer upp alldeles strax, jag ska snabbväga den. Han skrattade lite och la på. Jag lyfte fisken ner i vågsäcken och vågen gick förbi 15-kilosgränsen!
Så när ja ringer upp igen, skratta han lite lätt, men när jag sa att den är över 15 blev han väldigt seriös! Då han vet hur mycket tid och många fiskepass jag gjort för den fisken! Sedan hjälpte han mig med telefonnummer och till slut kom två andra vänner till undsättning för vittnesmål, vägning på land och fotografering! Och det tog inte dom vanliga 10 minuterna att traila upp båten, jag tror att jag höll på i två timmar innan båten vara urlastad och klar! Vilken chock att man faktiskt lyckats få sin drömfisk!!! 15,01 kilo och 130 cm!

Fiskefeber lyfter på fiskekepsen och gratulerar till en drömfisk!

Ps. Nu är Oscar en av få som både fångat gädda och muskie som mäter över 130 cm. Han lyckades förra hösten fånga en muskie på 53 tum (134,6 cm) i Vermilion, Minnesota. Ds.

Kategori: Blogg , Gädda , Nyheter
Etikett: , ,

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!