Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Nytt sportfiskerekord på indianlax

Indianlax

Välkända specimenjägaren Andreas Ekfeldt fångade i juli en ny rekordstor indianlax i Abborrtjärn i östra Jämtland.

Den ovanliga arten ”upptäcktes” förra året då specimenfiskaren Marc Westrin gjorde efterforskningar och kom fram till att det antagligen fanns ett bestånd av den inplanterade arten i lilla Abborrtjärn i Ragunda i östra Jämtland. Han reste dit och fångade en fisk som vägde exakt 250 gram som varit rekord sedan dess. Men fredag 28 juli, tidigt på morgonen kastade Andreas Ekfeldt ut ett skeddrag som en indianlax snappade åt dig. Fisken visade sig väga 272 gram – vilket därmed är nytt svenskt rekord.

– Det är viktigt att påpeka att både Andreas och tidigare Marc Westrin haft tillstånd att utföra provfiske i vattnet. Det fiskevårdsområde som äger rättigheten till fisket är noga med att påpeka att det för närvarande inte finns något fiskekort att köpa, eller andra möjligheter till fiske. Hur det blir framöver vet vi inte i dagsläget, understryker Nicka Hellenberg från Sportfiskarna.

Indianlax, som heter Oncorhynchus nerka på latin, är en av många amerikanska laxfiskar som man under 1900-talet experimenterade med att sätta ut i olika vattendrag i Sverige. Lek och fortplantning har konstaterats i flera vatten, men i de flesta sjöar försvann fisken efter några år. I Abborrtjärn har fisken bevisligen lekt framgångsrikt och lyckats bilda ett eget bestånd. Laxen finns i två former: en sötvattenslevande och en saltvattensform. Den sötvattenslevande som kallas ”kokanee” är den som planterats ut i Sverige. Men fisket i Abborrtjärn är alltså för närvarande stängt meddelar fiskevårdsområdet.

Kategori: Nyheter

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!