Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Rädda östersjötorsken!

Sportfiske efter torsk i Östersjön. Det är väl ett fantastiskt mål att sträva efter?

Min första gädda var en torsk. Jag var med släkten på Stenskär, Mysingen. Det var tidigt åttiotal. Baksidan på ön är ganska brant och utanför finns direkt stora djup. Jag fiskade med ett av mina tyngsta drag. En 28-grams Mörrumspinnare. Blå flex, naturligtvis. Betet fick sjunka. Tog oändligt lång tid. När den krulliga nylonlinan indikerade att betet nått botten började jag ta hem det. Direkt tvärstopp och kraftfulla ryck i glasfiberspöet. I panik skriker jag till min morbror att han ska komma med håven. Abborre hade jag fått tidigare, men detta var något annat. En gädda!
Efter några minuter (kanske att det egentligen var något tiotal sekunder) kom den tunga fisken in mot land och visade sig vara mer brunspräcklig än grönspräcklig. Det var en torsk!
Så där fortsatte det. Fram till 1986. Vi fick torsk när vi kastade efter gädda, när vi metade abborre och när vi om våren och hösten fiskade strömming.
Det fanns gäddor som åt torsk. Enorma skärgårdskrokodiler. De finns inte längre kvar. För det finns ingen torsk kvar. Den är sedan länge upptrålad, slaktad och såld.
Vi var förundrade när vi såg de enorma industrifiskefartygen från västkusten effektivt vittja skärgårdens fjärdar. Visst förstod vi att det antagligen inte var så bra, men inte kunde vi ana att våra skärgårdstorskar nästan helt skulle ta slut. Men så var det.
Under alla år efter 1986 fick vi i dessa vatten totalt två torskar. Det säger något om den totala ödeläggelse det destruktiva, storskaliga, yrkesfisket lämnade efter sig när slantarna var bärgade.

Det är nu över 30 år sedan det fanns fina och hälsosamma bestånd av Östersjötorsk. Läget är så akut det kan bli, men vi får inte sluta hoppas på att det går att vända. Det är därför det är viktigt att du också surfar in på https://raddaostersjotorsken.se/ och skriver under!

//Roger Thuring

Kategori: Blogg , Fiskevård , Miljö

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!