Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Spotlight: Big Bauge

Det blir en hel del gäddbeten i Spotlight… men det är kanske inte så konstigt när vår avlånga favoritpredator fascinerar och berör så många människor i vårt land – inklusive undertecknad. Ett trollingbete som levererar många fina madammer är Big Bauge av Mattias Lövdahl från Trassellures.

En Big Bauge i naturtrogna färger.

När började du betesbygga?
– Den främsta anledningen till att jag gav mig in på betesbyggnad var att jag saknade riktigt stora beten i affärerna. Under 2012 började jag prova på lite byggande. Året därpå köpte jag en airbrush och byggde mitt första torkhjul. Under 2013 och 2014 hade jag stort fokus på att lära mig metoderna och få fram modeller. I slutet på 2014 fick jag till några av de modeller som jag bygger fortfarande idag. Från att ha börjat med tillverkningen av det jag saknat, så har byggandet utvecklats till en stor hobby.

“Det är en härlig känsla att kunna fiska med sina egna beten och att få en fångstrapport från en köpare ger mig samma kick som om jag fått fisken själv.”

Hur kom Big Bauge till?
– Först tog jag fram en modell av ett bete i Big Bauges storlek på 33 cm som jag kallade Gymer. Den fiskade visserligen bra, men estetiskt höll den inte måttet då den i mina ögon såg ut som en stor simmande smörkniv.

Beskriv gången på Big Bauge?
– Den har en ganska lugn simmande gång med bellyflash. Den går på ungefär fyra meters djup. Vill man ha en djupare gång går det bra att blya ner med cirka 100 gram framför tafsen, på så sätt går den ner till fem till sex meters djup.

Detaljer som ”risporna” gör att man känner igen beten från Trassellures.

“Big Bauge passar bra till all sorts gäddtrolling, men kanske särskilt till sommar och höstfisket.”

Vad är betets främsta egenskap?
– Big Baugen har en bred profil och i kombination med belly flashen gör det att den syns bra underifrån. Med sin höga profil flyttar den mycket vatten. Sen är förstås den främsta egenskapen att den levererar stor gädda!

Hur viktig är betets estetik för dig?
– Eftersom målandet är en stor passion för mig och jag drivs av att ta fram nya färgsättningar och mönster, så måste jag säga att estetiken är mycket viktig.

“Jag tycker att när man köper ett handgjort bete som kostar en slant så vill jag leverera ett bete där jag kan stå för helheten, både utseende och fiskeegenskaper. I varje nytt bete jag gör försöker jag utveckla mitt målande.”

Hur kom du på patronhylsögon?
– Idéen kom när jag målade ett tailbete i kamouflage-färger. Sedan använde jag hylsögon på en färgsättning jag kallar rockstar och hade väl inga större planer på att göra fler. Dock visade det sig att många önskade hylsögon på sina beten… och så har det rullat på.

När man fiskar efter kannibaler är det aldrig fel med färgkombinationer påminnande om artfränder.

Vad tycker du är viktigast hos ett bete, gång eller estetik?
– För mig känns det ganska meningslöst att lägga tid på att bygga ett bete man inte är nöjd med gången på. När jag tar fram en ny modell ser jag först till att jag är nöjd med modellens form innan jag börjar jobba med viktningen för att få fram en bra gång. När man sedan har en modell som har en bra gång och fångar bra med fisk är det för mig viktigt att lägga tid på att även göra det estetiskt tilltalande.

Vad driver ditt betesbyggande?
– Den frågan ställer jag mig själv ibland när airbrushsprutan jävlas eller lackhjulet stannar, haha. Jag är en person som gillar att ha saker att göra och i betesbyggandet kan jag kombinera mina tre största hobbys; fiske, arbeta med trä och måla. Att hela tiden få nya utmaningar i målningen av mina köpare inspirerar mig och får mig att hela tiden utvecklas.

“Big Bauge är det av mina beten som jag fått flest fångstrapporter på stor fisk av, det är såklart superkul att det levererar.”

Vad är den roligaste fångsten på en Big Bauge?
– För egen del inträffade den roligaste fångsten på en Big Bauge i färgsättningen firetiger, då jag fick ett nytt personbästa på gädda, 10.6 kg och 116 cm. Förutom fina gäddor har jag även fått fångstrapporter där Big Baugen levererat stor gös, bland annat en på 6,25 kg. Lite oväntat, men riktigt kul!

Mattias Lövdahl trollar helst efter gädda men på sista tiden har han börjat spinnfiska en del.

Hur ser framtiden ut?
– Som inbiten trollare har jag tidigare byggt mycket beten som passar trollingen. Har på senare tid fastnar mer och mer för spinnfiske och därav ligger nu i verkstan en ny modell av ett spinnerbait och även en mindre modell av en jerk. Dessa har jag själv fiskat med i sommar och känner mig riktigt nöjd. Kan dock inte släppa trollingbeten helt utan håller även på med en storebror till Big Baugen på sammanlagd längd 55 cm och 300 gram. Har precis fått till gången och tänker provfiska den under hösten.

Fiskefeber ser mycket fram emot att se Trassellures nya beten i aktion. Vi tackar för en trevlig pratstund och önskar all lycka till med framtida projekt. För att se fler av Trassellures beten rekommenderar vi att du besöker facebook eller instagram.

Kategori: Gädda , Intervju , Nyheter , Spotlight
Etikett: , , ,

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!