Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Spotlight: Bullet

Det råder ingen tvekan om att vi har många duktiga betesbyggare i vårt avlånga land. En som imponerar extra mycket med sin design- och målerikunskap är Rickard Forsberg från Saint Lures.

En ursnygg version i Sverige-kostym.

När började du betesbygga?
– 2016 började jag med betestillverkning. Det var mest en rolig grej – jag ville se hur svårt det var och om man kunde lyckas med det. Betesbyggning är även en mycket bra hobby när det kommer till att släppa vardagen med alla måsten.

“Jag kan inte stoltsera med massa år men har hämtat hem mycket av det genom att nästintill hålla på med detta dagligen. Beten har blivit en stor del av mitt liv.”

Detaljerna i Saint Lures måleri är ibland löjligt bra.

Hur kom Bullet till?
– Jag ville göra något som var så enkelt att fiska med som möjligt. Du fiskar hem det bäst med oregelbunden invevning kombinerat med vevstopp, även små spöknyckningar kan vara melodin för dagen. Bullet rör sig med en härlig s-gång samtidigt som den viker sig något i sidled. Jag upplever att den fiskas bäst där djupen är cirka en till tre meter. Med sina ungefärliga 80 gram och 130 millimeter långa kropp så blir den även en riktig kastkanon.

När tycker du att Bullet är ett bra alternativ för att lura upp gammelgäddan?
– Betet har varit väldigt effektivt för mig och andra som fiskat med det.

“Om det är en dag då gäddan föredrar ett bete som rör sig mycket då är Bullet ett självklart val för mig i jakten på de stora.”

En traditionell mört för hungriga gäddor…

Du har en fantastisk känsla för detaljer i dina färgsättningar. Är ett betes estetik viktig?
– Viktigt och viktigt, jag kan tycka att det är kul när man kan se på betet vem som gjort det. Hos många duktiga betesbyggare kan man urskilja ett mönster och då har man uppnått en nisch för sin produkt. Personligen så tror jag inte att ett mer välmålat bete med exempelvis gälar och fenor på något sätt är bättre än ett utan. Gången på betet har säkerligen ett mycket större värde. Att jag väljer att måla som jag gör är för att jag finner en stor tillfredsställelse i att måla.

Vad är hemligheten bakom ditt fantastiska måleri?
– Tid och tålamod skulle jag säga. Med tiden så lär man sig olika tekniker och vilka färger som harmonierar med varandra. Mitt tips är att ha bra mallar och att träna på vanligt papper innan du skrider till verket på ditt bete. Lär dig din spruta så du blir säker på triggern, mycket av resultatet hänger på hur väl du hanterar färgflödet. Kompressorn är också viktig, rätt tryck till vad du ska måla. Jag personligen målar med ett tryck på 1.0-1.2 bar. Vissa färger kan också behöva spädas för att få ett bra flöde i sprutan.

… och vill dom inte äta mört så kanske en mindre öring retar smaklökarna?

“Det mesta som jag gjorde blev kolbitar i den öppna spisen i början.”

Vad är den roligaste fångsten på Bullet?
– Det som etsat fast sig lite extra var en gädda som hoppade upp ur vattnet och tog betet när det hängde ovanför vattenytan. Det var ingen gris men han gjorde ett stort intryck på mig och skapade mycket skratt och härlig stämning i båten.

Frågan är dock om ens en stor madam vågar hugga denna version av Hulken?

Hur ser framtiden ut?
– Det får tiden utvisa. Så länge jag känner att jag bidrar med något och finner glädje i det så kommer det säkert att komma fler beten från mig. Jag vill passa på att tacka alla som gillar mina beten, det är en stor drivkraft och mycket stor del i att man fortsätter utvecklas.

Fiskefeber tackar Rickard Forsberg från Saint Lures för den trevliga pratstunden. Vill du se fler av Rickards mästerverk så rekommenderar vi att du besöker hans facebook-sida.

Kategori: Gädda , Intervju , Nyheter , Spotlight
Etikett: , , , ,

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!