Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Spotlight: Burt

I veckans Spotlight har undertecknad intervjuat Mikael Hedsen, mer känd som Caesar Lures, om hans tidlösa gummibete Burt.

En Burt 20 i guldglittrig kostym.

När började du betesbygga?
– Jag började bygga beten som tioåring i min morfars garage. Sen hade jag ett uppehåll i nästan 20 år, 2009 startade jag Caesar Lures.

Hur kom Burt till?
– Jag hade gjort några shadar och kände att det vore bra med ett köttigare bete i Caesar Lures-familjen. Började skissa och hittade till slut ett bete som föll mig i smaken och som inte såg ut som alla andras. Jag gjorde master och form och gjöt några exemplar. När jag sedan testfiskade betet så var det bara platt fall – det såg ut som skit i vattnet. Jag laborerade med massa olika förändringar såsom smalare bakparti, tyngre paddel samt massa olika gummiblandningar… men allt gick åt skogen. Jag lade projektet på is i ungefär ett år innan jag kom på att ändra paddelns form från rund till rektangulär, samt några mindre förändringar på bakpartiet och vips, den simmade fint och testfisket gick kanon!

“Namnet Burt kom till genom att jag gav min kära vän Klas ”The Pike Father” Skoglund äran att komma på ett namn och då blev det Burt23B.”

Hur lång tid tog det att få fram en master?
– Mastern till originalet på 23 centimeter tog nog i effektiv tid ca 10-15 timmar att göra. Den är gjord i furu så det blev lite slipande och spacklande. Sprayspackel måste vara guds gåva till betesbyggare, haha!

Trenden med semi-genomskinliga beten håller i sig – snyggt!

Hur har Burt utvecklats under årens lopp?
– Jag fick bra respons på Burt23B då den fångade en hel del fisk. Fast det var några som skrämdes av att den vägde 125 gram. Så då tänkte jag att då kan jag väl ta och göra några mindre varianter. Jag tycker själv om att downsiza ibland. Jag tog kontakt med en firma som kunde scanna mastern till Burt23 och 3D-printa ut större eller mindre varianter. På så sätt kunde jag få exakt likadant utseende på de mindre mastrarna, samt spara mig en massa tid. Idag finns Burt i allt från 5-240 gram.

Burt har en ganska säregen huvudform. Jag tycker själv att det påminner om en gädda. Finns det någon tanke med designen?
– Jo, den har ju det. Tanken var att den skulle vara fin att titta på samt att inte se ut som alla andras beten och fånga massa fisk, gärna stor. Visst, jag ”lånar” också idéer på allt möjligt inom betesbyggandet men jag försöker ha en egen stil.

“Jag har alltid gäddor i huvudet så därför finns det detaljer på betet som påminner om bästa fisken.”

Beskriv gången på Burt?
– Storgäddisk! Den rullar på, ju större Burt, desto sävligare gång och ju mindre desto ettrigare.

När inget annat funkar brukar undertecknad slänga på ett bete med silver.

Vad är betets främsta egenskap?
– Den fångar fisk, ibland även stor. Den är lättriggad och går att fiska sakta, även i kallt vatten.

När tycker du att man ska hänga på Burt i beteslåset?
– Alltid, såklart! Då det finns så många olika storlekar, så brukar det vara något som passar, om inte, häng på ett jerkbait från Caesar Lures.

“Jag tycker att ett betes estetik är väldigt viktigt. Man måste gilla hur betet ser ut för annars så tror man inte på det, och tror man inte på det så kommer man inte fiska bra.”

Vad tycker du är viktigast hos ett bete, gång eller estetik?
– Det viktigaste är att betet har fiskfångaregenskaper. Det är så många som snöar in sig på ”gången” – som om man vet vad en gädda vill ha. Vi människor har inte en aning om hur gäddor tänker. Det finns massor med beten som har superfin gång men som inte levererar fisk, och tvärtom. Därför är provfisket av ett bete så viktigt.

Vad driver dig i ditt betesbyggande?
– Alla härliga människor som rapporterar in fiskar, stora som små, på sina beten från Caesar Lures. Det är superskoj och det känns typ som att jag är med i båten. Extra skoj är det när folk skriver att det var det enda som funkade så att dom fiskade brallorna av sina polare!

Mikael Hedsen började betesbygga redan som tioåring. Sedan 2009 driver han Caesar Lures.

Vad är den roligaste fångsten på Burt?
– Skulle kunna säga gös, abborre, sutare, torsk… fast en gädda är en gädda.

Hur ser framtiden ut?
– Jag ska gjuta sjuka mängder Burt i samtliga storlekar så att alla kommer att kunna få sig ett sådant jädra rally i höst och vår, haha.

Några sista ord?
– Finns väldigt många duktiga och trevliga betesbyggare i Sverige, stötta dem genom att handla beten och rapportera in fisk.

Fiskefeber tackar Mikael Hedsen från Caesar Lures för den trevliga pratstunden. Besök hans instagram eller facebook för att se fler beten.

Kategori: Gädda , Intervju , Nyheter , Spotlight
Etikett: , , ,

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!