Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Spotlight: Forehead Junior

Fiskefebers nya artikelserie “Spotlight” kommer att fokusera på att lyfta fram beten som vi tycker förtjänar att hyllas. Det kan vara allt från saltstänkta skeddrag till stora jerkbeten, det sistnämnda har framför allt blivit lite av en svensk specialitet. Först ut i rampljuset är Forehead Jr av Micke Dahlberg (alias Locobay Lures) – känt för sin “höga panna”.

En snygg, gul variant av Locobay Lures Forehead Jr.

Hur startade egentligen allt?
– Det hela startade för en massa år sedan. Jag och en arbetskamrat, Kristoffer Leijon, kände att vi aldrig fick tid att fiska som vi ville. Vi har tre barn vardera och tiden räckte helt enkelt inte till, så vi började prata om att göra ett bete ihop istället. På den tiden gjorde alla ganska utpräglade jerkbeten, därför satsade vi på att göra ett bete som det bara var att veva hem. Tanken var att betet skulle bete sig som en jerk utan att man behövde twista och rycka med spöet.
– När sedan Kristoffer flyttade till Trosa, och jag till Nyköping, så drog jag igång betesbyggandet på riktigt. Det var då Forehead Jr kom till. Det är nog fyra år sedan nu…

Vilken var den första modellen?
– Alla mina modeller heter någonting med Forehead. Just den första modellen, Forehead, är numera pensionerad. Forehead Jr blev så populär när den kom att den konkurrerade ut behovet av den äldre, lite större modellen.

Det tog ett tag innan den signifikativa Forehead-formen kom till.

Det är lätt att känna igen just dina beten. Pannan, som jag kallar det, är numera klassisk. Hur kom den till?
– Det roliga är att mitt första bete, man kan säga prototypen, inte alls såg ut så. Den kallades heller inte Forehead, utan namnet kom naturligt allt eftersom betets form utvecklades. Vi var inte alls nöjda med gången utan bestämde oss för att göra betets rygg såväl högre som brantare för att det skulle pressas ned i vattnet vid hemtagning. Det blev många kast vid bryggan innan nuvarande form blev till.

”Just utseendet är ju lite speciellt. Betet ser ibland ut att vara upp-och-ner-vänt. Men formen behövdes för att få till gången.”

Gången ja, hur är den hos Forehead Jr?
– Den går i snäva s-kurvor när man vevar in vanligt. Skulle du jerka eller göra snabba, ryckiga vevtag så går den snabbt från sida till sida.
– Det är ett superbra sökbete. Det kastar långt, sjunker snabbt och går lätt att veva in. Det är också lagom stort med sina tolv centimeter. Jag vet att det låter dumt när jag själv säger det, men jag är jättenöjd med betet.

Alla dina modeller har samma form, blir det aldrig tråkigt att tillverka?
– Haha! Både ja och nej. Mina olika modeller är verkligen lika. Forehead Tail har inte riktigt samma form även om det ser ut så… Det är en svår fråga. Det är ju lite tråkigt kanske. Men min tanke var att skapa en familj som var lätt att känna igen. Och pannan har ju blivit ett signum.

”Jag kommer ihåg att jag skämdes i början för att betet såg så simpelt ut i jämförelse med andras. Men nu gör jag inte det. Det är ju fortfarande ett bete som är mer effektivt än estetiskt tilltalande, men med varje sågad bit trä så växte min kärlek till det. Och det har ju ändå en hel del charm.”

Vad är Forehead Jr’s största styrka?
– Det är nog en kombination av storleken, vikten och gången. Du kan söka av stora ytor snabbt. Och det är ett väldigt enkelt bete att fiska med – det är bara att kasta och veva.

Forehead Jr finns i en mängd olika färger.

Vilken fångst är den roligaste på ditt bete?
– Det finns flera. Många som fiskar med Forehead Jr får bonusfiskar. Flera abborrar över ett kilo har tagits, men bland det roligaste är nog en näbbgädda. Vad jag vet så har ingen tioplussare tagits på något av mina beten än, det närmaste är nog en gädda på 9,8 kilo. Så den dagen någon tar en på över tio kommer så klart vara värd att minnas.
– Men jag tycker om att läsa om varje fisk som fångas med mina beten, stora som små.

”Det är den verkliga belöningen för mig som betesbyggare; att mina beten ger glädje åt andra.”

Hur ser framtiden ut?
– Det är full rulle. Tillsammans med Kristoffer och Rezgar har jag tagit fram två modeller polariserade solglasögon, samt ett spö som är perfekt till Forehead Jr. Tanken är att såväl solglasögonen som spöet ska erbjuda bra kvalité till ett vettigt pris. Dessutom så tänkte vi att fem procent av vinsten på försäljningen av solglasögonen ska skänkas till Barncancerfonden.

Fiskefeber tackar Micke Dahlberg från Locobay Lures för den trevliga pratstunden och önskar lycka till med framtida projekt. Vill du läsa mer om kommande produkter, eller se fler exemplar av Forehead Jr med familjemedlemmar, kan du surfa in på locobay.se eller besöka instagram.

Kategori: Intervju , Nyheter , Spotlight
Etikett: , , ,

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!