Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Spotlight: Gigabite V2

Under sommarmånaderna upplever många att fisket efter gäddan blir svårare. Vill man fånga de riktigt stora exemplaren är det ofta pelagiskt spinnfiske med stora, tunga beten som gäller. Ett bete som lämpar sig extra bra för detta speciella fiske är urläckra Gigabite V2 från Ulm Lures.

Detaljrikedomen på Gigabite V2 är urläcker.

När började du betesbygga?
– Jag började intressera mig för betesbyggande sommaren 2015. Det allra första jag höll på med var faktiskt att binda stora gäddflugor, men efter ett tag så tröttnade jag på flugfisket. Samtidigt så märkte jag att spinnfisket var mycket effektivare. Det allra första året så fiskade jag bara abborre men därefter så upptäckte jag jerkfisket efter gädda. När jag såg att folk tillverkade egna beten så blev jag helt såld.

“Jag funkar som så att om jag ska göra någonting så gör jag det till 110 procent. Jag är värsta betesbyggarnörden, det är det enda som jag tänker på. För mig så betyder det mycket mer än själva fisket.”

Hur kom Gigabite till?
– Jag fick en förfrågan av Mattias Stavstedt att göra en större och fetare variant av min första jigg som var 21 centimeter. Såhär i efterhand känns det magiskt att jag fick chansen att utveckla ett bete som tar så mycket fisk tillsammans med en så pass duktig gäddfiskare.

Vad skiljer Gigabite V2 från originalet V1?
– Gigabite V2 väger 285 gram medan V1 “bara” väger 250 gram. V2 paddlar lite snabbare då övergången från kroppen till paddeln är smalare än på V1. Sedan är V2 också mer detaljerad, snyggare och har en högre profil än originalet. Fastän den väger så mycket så går den att fiska extremt långsamt.

Robin Ulm berättar att han gärna använder sig av svart och guld för att lyfta detaljerna i sina beten.

Varför gjorde du en ny version av V1?
– Jag kände att jag ville förfina betet. Man utvecklas ju hela tiden och det som man var nöjd med för ett år sedan känns plötsligt inte lika bra längre. Man hittar hela tiden förbättringar. Tanken var att V2 skulle ersätta V1 men det tar så mycket fin fisk att jag beslutade att behålla båda.

“V2:s främsta egenskap är att den har en stor profil och trycker mycket vatten. Den går att fiska hela året om men är nog som bäst framför allt på hösten och efter leken, då gäddan är som glupskast.”

Till vilket sorts fiske passar Gigabite V2 bäst?
– Gigabite är ett bete som passar jättebra till det pelagiska fisket. Både V2 och V1 tar galet mycket fisk. Totalt har det tagits 15 gäddor över tio kilo – bara under det senaste året. Men det går även att fiska betet grunt.

Tror du att gäddorna går igång på stora beten?
– Jag tror att det är olika. Vissa gäddor käkar bara mindre betesfisk medan andra har inriktat sig på att äta större fiskar. Jag tror att man har större chans på stor fisk med ett stort bete. Men jag har fått många tvåkilosgäddor på Gigabite V2 – så det är minst sagt en glupsk fisk.

Gummiblandningen i Gigabite V2 är mjukare än i originalet, vilket gör att gången blir bättre i kallt vatten.

“Jag har inspirerats jättemycket av Svartzonker. Han sa en gång att han bygger beten för att täcka sitt eget behov när han fiskar. Det tog jag till mig. Hela min betesbox är full av mina egna beten. Det enda som jag inte själv har tillverkat är två Buster Jerk – och dom åker bara fram om någonting annat inte funkar.”

Hur viktigt tycker du att utseendet är kontra gången?
– Gången är det absolut viktigaste. Utan tvekan. Jag tillverkar bara ett bete i flera exemplar om det går som jag vill i vattnet. Gör inte betet det så gör jag inte betet. Först efter det så lägger jag fokus på att måla. Jag skulle kunna lägga en evighet på att måla ett bete men det går ju inte, så jag försöker göra det så effektivt och snyggt som möjligt.

Vad är den roligaste fångsten på Gigabite V2?
– Jag har faktiskt lite dålig koll på vilken gädda som varit den största på V2. Jag blandar ihop fångstrapporterna på V1 och V2. Den största gäddan som fångats på Gigabite vägde i alla fall 12,8 kilo. Men Gigabite används inte bara till gäddfiske utan även till torsk och hälleflundra.

“En riktigt rolig fångst är en norsk hälleflundra på 130 kilo som togs på V1.”

Robin Ulm tycker att gemenskapen inom betesbyggarcommunityn är speciell. ”Jag blir sjukt inspirerad av alla duktiga byggare ute i landet.”

Hur ser framtiden ut?
– Just nu så jobbar jag mycket med en egen hemsida och webbutik. Mina beten säljs i olika sportfiskebutiker men jag vill också kunna sälja unika beten som jag inte gör i så stora upplagor. Sedan försöker jag att bli mer effektiv: jag ska gjuta upp fler formar och göra större torkhjul så att jag kan tillverka fler beten på kortare tid.

Fiskefeber tackar Robin på Ulm Lures för en trevlig pratstund. Vill du läsa mer om Gigabite V2 så rekommenderar vi att du besöker hans instagram eller facebook-sida.

Kategori: Gädda , Intervju , Nyheter , Spotlight
Etikett: , , , ,

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!