Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Spotlight: Hasslö Jr Pike Care

En ihållande trend inom sportfiskebranschen är att beten ska lanseras som “killers” – eller med något annat tufft epitet. En som går mot strömmen är jenzza.lures, som med Hasslö Jr Pike Care skapat ett jerkbait som ska vara så skonsamt som möjligt för gäddan.

Hasslö Jr Pike Care har bara en trekrok som hålls fast mot betet med hjälp av en inbyggd magnet. Här i färgen ”Glittergösen”.

När började du betesbygga?
– Jag började bygga beten 2011 i samband med en långvarig influensa som höll mig borta från jobbet. Jag höll på att bli galen av att sitta i en lägenhet utan att ha något att göra. Inledningsvis var det kniv, sticksåg och sandpapper som gällde… Dock så höll jag på lite när jag var 14, 15 år och gjorde wobblers av pappas kvastskaft. Hahaha! Så det var väl egentligen en gammal barndomshobby som återuppväcktes. 2013 började jag sälja så smått och startade min enskilda firma i den vevan.

“Idén med ett ”snällare” bete föddes initialt av en god vän, Martin Stålhammar, och vi diskuterade oss fram till en tänkbar lösning med en inbyggd magnet. Det visade sig sedermera funka riktigt bra.”

Vad fick dig att skapa Hasslö Jr Pike Care, ett bete som ska vara skonsammare för gäddan?
– Martin jobbar ju med fiskevård och förvaltning på Länsstyrelsen i Blekinge och har också doktorerat i “catch and release”, och jag själv är ju en hängiven sportfiskare som vill bevara det fina gäddbestånd vi har. En liten del i det är ju att vid riktat sportfiske skona gäddan så mycket det går. Då vi bägge har samma syn på detta så blev det då naturligt att försöka hitta ett ”skonsammare” bete.

Hur var reaktionerna på ett “snällt” bete?
– Jan Ohlsson publicerade en artikel i Fishecos nättidning i våras, skriven av min bättre hälft Sussi Stridh. Den fick stort genomslag och är en av de mest lästa artiklarna i den tidningen, vilket naturligtvis är jättekul!

Motoroillake är en färgkombination som ser som gjord ut för Blekinges kristallklara vatten.

“Ett stort jerkbait med dubbla trekrokar har ju en tendens att skada gäddan utvändigt. Därav har Hasslö Jr Pike Care en stingerlösning. På köpet får man också att betet skadas mindre då det oftast hamnar utanför käften på gäddan.”

Jens Norblad.

Har du märkt om krokade fiskar påverkats av att Hasslö Jr Pike care bara har en trekrok?
– Betet är så pass nytt på ”marknaden” och jag har ännu endast hunnit tillverka och sälja ett tjugotal – även om fler nu är på gång till mässan i Skåne – så någon statistik har jag ännu ej fått fram. Men under det provfiske som jag själv haft med ett trettiotal tagna fiskar så är det ingen som suttit djupt ned utan endast i främre delarna av käften. I något enstaka fall har kroken suttit på utsidan men utan att ge någon skada. Rent logiskt så är ju en trekrok skonsammare än två som sitter med upp till 1,5 decimeter avstånd från varandra.

Finns det till och med fördelar med att den enda kroken ligger slimmad mot kroppen?
– En stinger lösning som i detta fall utan att vara upphängd i en magnet hade krokat mer sjögräs. Genom att nu hänga upp den på magneten så ligger kroken slimmad mot bakre delen av buken på betet vilket gör det lättare att fiska över vegetation.

Hur fiskar man betet bäst?
– Betet bygger ju på min sedan länge utvecklade Hasslö Jr, och det är ett vanligt side-to-side jerkbait. Denna fiskas på samma sätt. Jag fiskar den vanligen med lätta knyck vilket ger en fin sida-till-sida-gång, men man kan om man vill veva in den som vanligt och då får betet en fin sävlig s-gång.

Hur viktig är ett betes estetik för dig?
– För mig ska ett bete vara vackert att se på. Det går någon form av konstnärlig ådra i familjen och den har jag fått ärva så till vida att det jag tillverkar ska vara vackert. För gäddans del är det ju naturligtvis inte alls viktigt, men jag vill själv gärna se mina beten som konstverk som är anpassade för att ge bra med fisk. För betets gång är ju ännu viktigare än utseendet förstås.

En Spotted bullhead är aldrig fel att ha i lådan.

“Ett bete som jag inte är nöjd med avseende hur det beter sig i vattnet kasserar jag helt enkelt. Alla beten jag säljer provkastas innan de skickas iväg för att säkerställa att de går som jag vill.”

Vad tycker du är viktigast hos ett bete, gång eller estetik?
– Gången är viktigast absolut. Gäddan triggas ju knappast av ett vackert bete utan snarare av hur det rör sig. Sedan finns det ju naturligtvis olika typer av betesfiskar och färger som i vissa vatten funkar bättre än andra, och då kan ju naturligtvis även utseende påverka utfallet.

Är det något särskilt med Hasslö Jr Pike Edition som du är extra nöjd med?
– Det är nog att min och Martins ursprungliga framdiskuterade idé fungerar så pass bra och att det knappt krävdes någon modifiering av ursprungsidén alls.

Vad får dig att fortsätta skapa beten, år efter år?
– Det konstnärliga i processen i första hand. Att ta fram en ny modell, en ny färgsättning eller en ny idé. Och sedan förverkliga det till något jag kan stå för och som sedan ger bra med fisk.

“Hela processen är väldigt tilltalande; från en slarvig pennskiss på ett papper framför TV:n till en fin gädda i håven. Det är ju naturligtvis en tillfredsställelse att ta stor gädda på mitt eget bete, men det är ännu roligare när någon annan tar en fin fisk på mina beten.”

Vad är den roligaste fångsten på Hasslö Jr Pike Care?
– Betet har ej ännu gett några stora fiskar mig veterligen, i alla fall inte några rapporter som nått mig. Men de första fiskarna som togs under provfisket som Martin först genomförde (då han fick första exemplaret) och de som jag sedermera själv tagit är ju naturligtvis roliga då vi såg att idén fungerar.

Två klassiska färgscheman som alltid levererar: blåsilver och grön kropp med rödfärgad buk.

Hur ser framtiden ut?
– I den närmaste framtiden så är det ju Skånska jakt’ och fiskemässan som hägrar. Efter det så blir det tillverkning inför stora Sportfiskemässan i vår på Elmia i Jönköping. Här kommer jag om allt fungerar som tänkt introducera ett par nyheter, varav en nyheterna blir något av ett nytänk. På sikt så när jag en önskan, som är något av en dröm, att kunna expandera.

Fiskefeber tackar Jens Norblad från Jenzza.Lures för en trevlig pratstund. Hans beten går att beskåda på Skånska jakt- och fiskemässan helgen den 25-26 augusti i Bosjökloster, eller på facebook och instagram.

Kategori: Intervju , Nyheter , Spotlight
Etikett: , , , , ,

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!