Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Spotlight: miniHappy

Finns det något som är mer somrigt än abborrefiske i en liten skogssjö från en gammal eka? I veckans Spotlight firar vi sommaren genom att rikta fokus på en jigg som levererat många, stora abborrar genom åren – miniHappy från Bonibaits.

miniHappy är ett mjukt gummibete för att det ska få en förförisk gång i vattnet.

Bakom Bonibaits står Bogdan Gabriel från Helsingborg. Fiskeintresset väcktes redan i sju års ålder när hans två äldre bröder introducerade honom för sporten. När Bogdan var 17 år kom han för första gången till Sverige för att arbeta. Några år senare flyttade han hit på heltid.

Hur började allt med Bonibaits?
– Huvudorsaken till att jag började tillverka mina egna beten var att jag inte var nöjd med resultatet av mitt fiske i en å som jag hade som hemmavatten. Jag fick helt enkelt inte tillräckligt med fisk i jämförelse med hur mycket tid som jag lade ner.

“Jag började studera gäddornas beteende och hur de förflyttade sig i ån, samt vilken storlek betesfisken hade som de jagade.”

– Resultatet blev Happy16. Många tycker nog det är lite för litet men det har en stor profil i vattnet och rör sig som en skadad fisk. Det tog mig ungefär åtta månader och åtskilliga justeringar innan jag var nöjd… Det var tufft. Jag hade tvingats sälja alla beten som jag ägde för att ha råd att tillverka mitt eget.

“Jag gick från att fånga 30 gäddor per år till närmare 200 stycken. Väldigt många var över metern och flera vägde över tio kilo. Och jag tog mitt pb, en 127 centimeter lång gädda som vägde 17 kilo! Det var en succé.”

Bogdan fiskar ofta med beten i färgen motoroil.

Du har koncentrerat dig på att göra gummibeten, hur kommer det sig?
– Det beror nog på att jag vet hur jag ska göra dem. Under årens lopp har jag lärt mig vilken form betena ska ha och vilka ändringar jag snabbt kan göra för att betet ska röra sig så som jag vill. Och jag tror att det är bättre att vara riktigt duktig på något än att vara okej på mycket… men vem vet, snart kanske Happy the jerk dyker upp? Haha!

Vad är de bästa egenskaperna hos miniHappy?
– Jag skapade miniHappy inför en tävling i Storbritannien. Jag vill göra ett bete som jag kunde vinna med, med andra ord fiska på många olika sätt. Det bästa med miniHappy är att det är allround. Du kan använda det som ett sökbete med en jiggskalle på tio eller 15 gram. Men det funkar lika bra till finessfisket på vintern och tidig vår när man använder lätta vikter eller offset-krokar.

“När jag fiskar i Sverige använder jag ofta motoroil-färger på mina beten. Det funkar nästan alltid. En motoroil-färg som jag själv tagit fram är ‘River’, den imiterar en liten betesfisk perfekt.”

Hur viktig är färgen på ett abborrjigg?
– Den är väldigt viktig. Anledningen till att jag använder motoroil i olika kombinationer är att den efterliknar många av abborrens favoritföda, såsom räkor, kräftor, maskar och liten betesfisk.

Bogdan släpper tillbaka en fin gädda.

Vilka är de roligaste fångsterna på miniHappy?
– Vi har fått många roliga fångster på miniHappy. Id, asp, piggvar… till och med karp!

“Den galnaste upplevelsen var nog när jag streetfiskade efter torsk och en havsöring högg. Den tömde spolen under sina rusningar!”

Vad är det bästa med att tillverka beten?
– Det allra roligaste är när folk berättar om sina fångster. När de är glada och uppskattar ens beten. Det är ovärderligt! Jag får fiskerapporter från Sverige, Storbritannien och till och med Kuba. I år har en gädda på 130 centimeter tagits på Happy16, det är en fantastisk känsla.

Hur ser framtiden ut?
– En nyhet i år är att jag börjat tillverka nya beten för gös och abborre: HappyRoach och HappyLöja. De är 10,5 respektive 11,5 centimeter långa och ser väldigt realistiska ut. Framtiden ser ljus ut. En del affärer har börjat höra av sig och fråga om jag vill sälja mina beten i deras affärer, så förhoppningsvis är det igång i slutet av året.

En nyhet från Bonibaits i år är Happy Roach.

Fiskefeber tackar Bogdan från Bonibaits för en trevlig pratstund och önskar honom lycka till i framtiden. Besök Bonibaits på instagram för att se fler beten.

Kategori: Abborre , Intervju , Nyheter , Spotlight
Etikett: , , ,

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!