Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Spotlight: Professorn

Vissa beten har genom årens lopp blivit klassiska – trots att varje exemplar är unikt och skapat för hand. Ett av dem är Professorn från Nilles Lures.

Professorn i gäddkostym.

När började du betesbygga?
– Jag tillverkade mitt första bete 2007. Det var väldigt primitivt, jag målade det med vanlig sprayburk och hade ett gammalt Visa-kort som vinge baktill. Lite likt Hellhound. Min första airbrush köpte jag 2014 och det var då byggandet kom igång på allvar.

Hur föddes Professorn?
– Jag ville ta fram ett långkastande sökbete som gick att fiskas som ett vevjerk. Betet skulle vara rätt litet men ändå ha en hög profil så att det syntes bra och tryckte undan mycket vatten. Efter några prototyper så kom formen fram.

“Betet skulle synas och imitera en brax, en vanlig betesfisk där jag fiskar. Den höga profilen ger Professorn sin unika, simmande gång som har visat sig vara en grym gäddmagnet.”

Hur fiskar man betet bäst?
– Jag fiskar betet på två sätt; dels som en vevjerk, men oftast hänger jag på min paddel som jag gjuter för att få ett lite större bete. När jag fiskar med paddeln så vevar jag hem det långsamt eller snabbt beroende beroende på vilken årstid det är. Professorn gungar riktigt fint i låga hastigheter och är mitt absoluta favoritbete för riktigt grov gädda.

En av årets kanske mest populära färgsättningar; spotted bullhead.

“När jag fiskar det som vevjerk så tar jag hem betet med tre, fyra snabba vevtag följt av ett litet vevstop – vilket skickar ut betet långt på sidan. Eller så vevar jag hem det monotont med spinnstop. Det går inte att göra fel då det är väldigt lättfiskat.”

Vad är betets främsta egenskap?
– Dess mångsidighet. Det går att fiskas riktigt långsamt med bibehållen gång.

Hur viktig är betets estetik för dig?
– Efter funktionen är det estetiken jag värdesätter högst. Sen tycker jag det är så himla kul att måla… Det tillfredsställer konstnären i mig när jag får sitta med min airbrush och gå lös på ett bete.

Vad tycker du är viktigast hos ett bete, gång eller estetik?
– Gången. Gäddan struntar i mina egentillverkade ögon och sex lager lack, haha!

Firetiger är aldrig fel…

Är det något särskilt med Professorn som du är extra nöjd med?
– Alla de fantastiska fångster som det har gett mig och mina kunder. Det trodde jag aldrig när jag karvade fram det första exemplaret.

“Det är väldigt sällan man ser två likadant målade beten från mig. Jag skulle aldrig kunna sitta och måla 100 stycken identiska beten… det vore trist.”

Du har skapat beten i mer än fem år. Vad driver dig i ditt betesbyggande?
– Det är som meditation för mig att få bygga beten. Man kommer ifrån den stressiga vardagen någon timme. Sen att det finns folk som vill fiska med det jag gör är ju superhäftigt med tanke på alla duktiga betesbyggare som finns där ute.

Blir du aldrig trött?
– Jo. Jag brukar komma ifrån byggandet periodvis då det tar mycket tid, men jag brukar alltid hitta tillbaka.

Vad är den roligaste fångsten på Professorn?
– Tveklöst segergäddan i Blekinge gäddfestival 2017. Jag fiskade ihop med min gode vän Olle Vaide från Waide Lures. Redan en halvtimme efter att tävlingen startat så bestämmer sig en 114 centimeter lång gädda att kliva på min Professorn i firetiger färg med paddel. Det var riktigt häftigt att ta hem en så pass stor tävling på ett egentillverkat bete.

Andreas Nilsson med vinnargäddan från Blekinge Gäddfestival 2017.

Hur ser framtiden ut?
– Förhoppningsvis kommer jag hålla hobbyn vid liv om än i samma lilla skala som idag. Sen ska jag försöka se till att vandringspokalen står kvar på hyllan då det snart är dags för gäddfestivalen igen.

Fiskefeber tackar Andreas Nilsson från Nilles Lures för en trevlig pratstund. För att se fler beten så rekommenderar vi dig att besöka facebook eller instagram.

Kategori: Intervju , Nyheter , Spotlight
Etikett: , , , ,

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!