Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Succéstart för tonfiskmärkningsprojektet

Ett historisk ögonblick när tonfisken närmar sig båten. Foto: Markus Lundgren, Sportfiskarna

Den gångna lördagen, närmaste bestämt den 9 september 2017 går till historien i svenska sportfiskesammanhang. Då märktes nämligen en spöfångad blåfenad tonfisk för första gången i svenska vatten.

Under lördagen spöfångades och märktes tre tonfiskar på 185, 225 och 227 cm, med uppskattade vikter på 130, 234 och 241 kilo. Tonfiskarna, som är de första spöfångade i Sverige sedan 1964, är nu försedda med avancerade sändare som kommer att ge unik kunskap om dessa nordliga tonfiskars rörelsemönster i Atlanten. Projektet, som fortsätter under september månad, finansieras av ICCAT och är ett samarbete mellan Sportfiskarna, SLU Aqua och WWF. Den data som sändarna levererar kommer att ge bättre förutsättningar för en bra förvaltning och bidrar därmed till återkomsten av starka tonfiskbestånd i svenska vatten.

–Vi hoppas givetvis att även den kommande beståndsuppskattningen visar på en fortsatt mycket god trend för den blåfenade tonfisken. Eftersom det här är första gången man märker tonfisk i våra vatten är datan från varje enskild individ oerhört viktig, säger Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren.

Kategori: Fiskevård , Nyheter

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!