Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

#TBT: Gädda 17,9 kilo Trosa skärgård

Efter ett uppehåll i vår TBT-serie (innan vi ens kom igång på allvar) startar vi om på nytt med Percy Bristam som berättar om ett världsrekordfiske i Trosa.

Vilken j-kla fisk! Percy med sin monstergädda, fångad i juni!

Jag har alltid fiskat. Från början i Stockholms skärgårdar och från 1986 i Trosa skärgård då vi köpte sommarhus i Trosa. Det blev fart på fisket direkt med fem över 10 kilo första året med 11,7 kg som störst. 1987 började trögt med för låga temperaturer i vikarna. Fick den första på 10,9 den 10 maj. Sen var det ganska händelselöst fram till den 20 juni. Då visste jag inte vad som väntade denna kväll…
Ut till de vanliga ställena och det var fisk på gång. Rätt temperatur 12 grader och sydlig vind 6 m/s. En solig kväll och jag fick fem fiskar mellan 4 och 8 kg. Flyttade ut från 2-3 meterskurvan till lite brantare ut mot 7 meter. Inte en enda båt vilket det varit tidigare. Jag följde rutinerna och knöt om efter varje fisk samt kollade krokarna. På tafsen satt en Westin jätte i ljusblått. Hade alltid 20 st i lådan med varierande färger. 0,40 nylon på två Ambassadeur 7000-rullar och Berkleyspön. Alltid förberedd om något skulle fallera. Vid 19-tiden dunkade det på en rejäl fisk som bjöd på bra fight. Jag kände nästan direkt att det inte var en gädda utan en bättre gös. Efter 10 minuter så lyfte jag in en gös på 8,2 kg. Kändes fint att det var större fisk igång. Ett par kast senare så blev det tvärstopp, precis som när man fastnar i något större på botten. Vinden var svag och fin kvällssol. Jag tog ett par rejäla tag med spöet för att se om det släppte. Det var då resan började! En stor fisk, jag menar STOR för till detta datum så hade jag fått elva över 10 kg och om detta var en gädda så var den större. Första vändorna var tunga svängar med långa utflykter på 10 – 15 meter trots att jag pressade så mycket jag vågade. Plockade upp ankaret och då drog den båten sakta dit den ville. Efter cirka 20 minuter var den inne och vände vid båten men gick ut igen. Funderade på om min 0,40 nylonlina för max 10 kg skulle palla. Efter knappt en timme så kom madammen sakta in mot båten och jag var beredd med huggkroken. Då såg jag att det var en riktigt stor gädda. Jag fick ett perfekt tag med kroken under hakan men att lyfta in en stor gädda som senare visade sig vara 135 cm lång var inte lätt. När fisken var uppe och inne över båten kom sista rycket med en jättesläng så den for av kroken och föll in i båten. Efteråt undrar jag vad pulsen var i detta ögonblick. Jag hade våg med till 15 kg men den gick i botten. Satt en stund och tittade på den stora fisken och såg att 4/0 krokarna som satt på Westinaren var nästan uträtade…
Dagen efter var jag inne till en fiskhandlare i Trosa som vägde gäddan till 17 900 gram! Ringde Janne Olsson i Göteborg som då var storfiskeregistrerare och fick hjälp med att anmälan fisken till IGFA i USA som sköter världsrekorden. Man var tvungen att skicka över wobblern med 15 meter lina och tafs. Det var med stor stolthet jag sedan öppnade brevet från IGFA och tittade på diplomet. Gäddan tog fiskhandlaren hand om, men huvudet konserverade jag i formalin med hjälp av en läkarkompis. Nu sitter det på väggen tillsammans med diplomet och huvudet är över 30 cm från nos till nacke. 1987 bjöd på fyra över 10 kg med 17,9 kg på topp. 1988 blev det ytterligare fyra med 14,2 på topp. Mitt mål en gång i tiden var att komma över 15 kg och så blev det dessutom ett värdsrekord. Numera är det modernt mete som gäller och att släppa tillbaka all fisk känns bra. Gjorde det förr med 98% av alla gäddor. Tyvärr var det några som slukade en Westins Jätte !

/ Percy Bristam

Kategori: Blogg , Gädda , TBT

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!