Du har väl inte
missat senaste numret?
Senaste numret av Fiskefeber

Två nya sportfiskerekord: ny giganthaj och fenknot

Sportfiskeåret 2017 kom verkligen igång under sommaren. Särskilt när det gäller stora fiskar från havet. En av rekordfiskarna är bland de längsta och största sportfiskefångsterna någonsin i svenska vatten.

Fenknot från Öresund
Vi börjar med en vacker och lite speciell art, nämligen fenknot (Helidonichthys lucernus). Den här tuffa fisken fångas både i Öresund och på Västkusten med jämna mellanrum. När Patrik Nilsson från Helsingborg fiskade i Öresund den 23 augusti hade han nästan tänkt lägga av för dagen. Men ett sista utkast med en sillagnad krok gav ett hugg av en fin fisk – en riktigt stor fenknot.
När vågen ombord pendlade upp mot kilot valde han att ta med den hem för att i vittnens närvaro väga den i en butik. Vikten stannade på 975 gram, vilket slår det nuvarande rekordet på 938 gram med en ganska klar differens.

– Faktum är att en fisk i ungefär samma storleksklass, kanske till och med större, fångades under sommaren av en annan fiskare. Tyvärr vägdes den fisken endast på en köksvåg och rensades innan man frös in den. Alltså gick det inte i efterhand att kontrollera vikten, så fisken underkändes. Men Patrik Nilssons fångstförfarande, vägning och dokumentation var förträfflig, så där blev det rekord, berättar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Foto: Storfiskregistret – Patrik Nilsson från Helsingborg fiskade i Öresund den 23 augusti när han på en sillagnad krok fick en fenknot på 975 gram. Nytt rekord!

 

Sveriges längsta håkäring
Hajarten håkäring (Somniosus microcephalus) är den näst största haj som lever i Nordens vatten. Bara brugden blir större. Fisken som även kallas grönlandshaj, eller ishaj är en storvuxen art som djuphavsfiskare kommit i kontakt med flera gånger under sommaren. Sportfiskarna tillämpar längdmätning istället för vägning för de stora och svårhanterade fiskarterna hälleflundra och håkäring, så att sportfiskare ska slippa lyfta de stora fiskarna ovanför vattnet. På det sättet underlättas återutsättning av fiskarna.

Den 13 juli sattes ett nytt rekord då Daniel Möller fångade en 253 centimeter lång håkäring. Men det rekordet blev inte långvarigt. För, tio minuter efter midnatt den 27 juli, lyckades Per Alexandersson, hissa upp en gigant från 450 meters djup.

– En hel makrill svaldes av hajen, som Per med lite sjå fick till ytan. Den visade sig vara 282 centimeter lång. Omkretsen var hela 167 centimeter, så vi talar om en av de längsta och största fiskar en svensk sportfiskare fångat i svenska vatten, informerar Nicka Hellenberg, ansvarig för Storfiskregistret.

Per Alexandersson berättar själv om den spektakulära fångsten:
”Hajen tog betet på 450 meters djup. Försiktigt napp men jag väntade länge innan
mothugg. Fisken skulle ju svälja en 12/0 krok med en hel makrill. Följde med lätt tills det var ca 200 meter kvar. Då tog det tvärstopp och fisken började simma ned igen. Fick stopp på den efter 30-50 meter så kunde jag vända uppåt igen. Väl uppe vid båten blev det lite tumult när linan från Jimmys spö hade snott sig runt min lina. fick släppa ned fisken en bit igen så vi kunde kapa Jimmys lina. Upp till ytan på nytt och fick tag på tafsen samt en snara runt stjärten var hajen säkrad. Då kunde vi dra den mot båten och mäta längden samt fota, för att sedan låta den simma tillbaka till djupet. Vi ville inte dra upp fisken i båten då den kunde tagit skada av det.”

 

Foto: Storfiskregistret / 27 juli, på 450 meters djup, fångade Per Alexandersson en 282 cm lång håkäring med omkretsen167 cm. Fisken vägdes bredvid båten och återutsattes oskadd.

 

Kategori: Nyheter

Tipsa oss om nyheter

Hör gärna av dig med tips på nyheter eller saker som du tycker att vi ska ta upp på sajten eller i tidningen. Mejla till nyheter@fiskefeber.

ERBJUDANDE FRÅN WEBBSHOPPEN

Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig och ta del av specialerbjudanden och senaste nyheterna från Fiskefeber.

Tack!

Något gick fel, vänligen kontrollera din e-postadress och försök igen!